Simboli občine

Občina Ankaran je pri iskanju najprimernejšega grba in zastave sodelovala s priznanimi strokovnjaki, pri prepoznavanju ključnih elementov, ki naj jih grb in zastava vsebujeta, pa so poglavitno vlogo odigrali občani. Heraldično in estetsko še tako dovršen občinski grb ne izraža nujno lokalne identitete in duše, zato je bilo sodelovanje občank in občanov ključno.Novi grb Občine Ankaran je sestavljen iz kipečih valov, ki ponazarjajo tesno povezanost kraja z morjem, zelene oljke, ki predstavlja naravo; iz nje pa žarijo svetlobni žarki svetilnika, ki kaže smer sožitja, po kateri stopa občina med ohranjeno obmorsko naravo, kulturno dediščino in ljudmi.


Zastava Občine Ankaran je zeleno-rumeno-modre barve, pravokotne oblike. Je poševno četvorjena in ima zeleno zgornje polje, rumeno levo in desno polje ter modro spodnje polje. 
Občinski praznik

Občinski svetniki so na februarski seji določili tudi praznik Občine Ankaran, in sicer prvi poletni dan, 21. junij. Na ta dan so svetnice in svetniki Občine Ankaran potrdili sklep o ustanovitvi Krajinskega parka Debeli rtič in tako zaščitili enega izmed najbolj ohranjenih in neokrnjenih predelov slovenske obale.

Logotip občine Ankaran in različice: