Pojdite na vsebino

8. marec v znamenju Aleksandrink, pisanih tulipanov in čajanke

Tulipani 1
Naši prijazni mladi pomočniki so danes v središču Ankaran pričakali dame s pisanimi tulipani. (Foto: Občina Ankaran)

Vsaka drobna pozornost poboža in vsak nasmeh v znak hvaležnosti je dragocen. Ob današnjem mednarodnem dnevu žensk smo jih skušali čim več izvabiti z barvitim poklonom, rdeče-rumenim tulipanom, s katerim našim ankaranskim damam voščimo vesel 8. marec.

Ob tulipanih, ki jih mladi Ankarančani danes v središču kraja delijo mimoidočim in ki bodo našli pot tudi do zaposlenih v ankaranskih ustanovah, so letošnji 8. marec v Ankaranu zaznamovale tudi zgodbe o Aleksandrinkah. 

Tulipani 2Foto: Občina Ankaran

O teh slovenskih dekletih in ženah, ki so se v 2. polovici 19. stoletja odpravile iskat delo čez Sredozemsko morje v Egipt, da bi rešile zadolžene kmetije ali si zaslužile doto, je v pogovoru z Edelmanom Jurinčičem včeraj v prostorih OŠV Ankaran pripovedovala Darinka Kozinc, pisateljica in predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine Aleksandrink. Večer so s pesmijo in recitacijami obogatili otroci Osnovne šole in vrtca Ankaran.

Kozinc1Darinka Kozinc (desno) v pogovoru z Edelmanom Jurinčičem. (Foto: Osnovna šola in vrtec Ankaran)

Kozinc1Šolski pevski zbor je večer, posvečen Aleksandrinkam, popestril z dvema pesmima. (Foto: OŠV Ankaran)

Po sinočnjem druženju, ki ga je pripravilo Združenje borcev Ankaran, danes ob 18. uri sledi osmomarčevska čajanka v prostorih Medgeneracijskega središča Ankaran, na katero vabi Društvo upokojencev in starejših občanov Ankarana.