Pojdite na vsebino

Ankaran bo prejel »družbeno« skulpturo s pečatom Forma Viva

skulptura FV 2
Podžupanja Barbara Švagelj v družbi pedagoginje v Obalnih galerijah Ane Papež in avtorja

Na letošnjem mednarodnem simpoziju Forma Viva, ki se je sklenil konec oktobra, je izpod rok slovenskega umetnika Ištvana Išta Huzjana nastala skulptura, ki bo našla svoj dom v Ankaranu.

To bo že druga skulptura s pečatom Forma Viva, ki ji bomo izrekli dobrodošlico v Občini Ankaran. Prvo z naslovom Elementum smo sprejeli pred dvema letoma in jo umestili na zelenico ob vstopu v središče Ankarana. Na jubilejnem 60. simpoziju Forma Viva jo je izklesal portugalski umetnik Mario Lopes.

skulptura FV 1Avtor Ištvan Išt Huzjan je skulpturo, namenjeno Ankaranu, poimenoval Družbena ploščad. (Foto: Občina Ankaran)

Letos pa je umetnino, namenjeno Ankaranu, izklesal slovenski umetnik Ištvan Išt Huzjan, ki prihaja iz Prekmurja in je diplomiral iz slikarstva v Benetkah, nato pa bil dve leti rezident na Državni akademiji za vizualne umetnosti v Amsterdamu. Med ustvarjanjem je sledil načelu Občine Ankaran, ki želi z umeščanjem javne plastike poudariti pomen javnega prostora kot skupnega dobra, v katerem je omogočen tudi stik z umetnostjo. Skulptura, ki jo je avtor naslovil Družbena ploščad, s stopnicami vabi obiskovalce, da se nanjo povzpnejo, s čimer poudarja interakcijo opazovalca z umetniškim delom in spodbuja k razmisleku o odnosu človeka do narave in prostora.

skulptura FV 3Hrbtna stran skulpture, ki ni namenjena zgolj pasivnemu občudovanju. (Foto: Občina Ankaran)

Kje v Ankaranu bo njeno novo domovanje, bo dorečeno v kratkem.