Pojdite na vsebino

Ankaran je čistilo približno sto parov pridnih rok

Čistilna24 1
Zbor na Debelem rtiču

6. aprila, na vseslovenski dan za spremembe, sta Občina Ankaran (OA) in Krajinski park Debeli rtič (KPDR) pripravila akcijo čiščenja zavarovanih ankaranskih območij. K sodelovanju sta pritegnila približno sto prostovoljk in prostovoljcev.

Čistilno akcijo sta OA in KPDR organizirala v duhu svetovnega dneva Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila, ter v okviru aktivnosti pri strateškem projektu Poseidone, ki je del programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027.

Čistilna24 8Druga skupina prostovoljcev se je podala iz središča Ankarana proti slanemu travniku in Sv. Katarini.

Na Debelem rtiču se je na sončni sobotni dopoldan zbralo približno 50 prostovoljk in prostovoljcev, ki so se opremljeni s plastičnimi vrečkami in rokavicami razkropili po vseh kotičkih krajinskega parka. Medtem se je še vsaj trideseterica udeležencev čistilne akcije podala iz središča Ankarana proti slanemu travniku in Sv. Katarini. 

Čistilna24 4Čiščenje na slanem travniku ...  Čistilna24 3... in na Debelem rtiču.

Obe skupini so med ostalimi tvorili člani Športnega društva Ankaran, člani Pomorskega društva Ankaran, predstavniki projekta REMEDIES, ki je del programa Obzorje Evropa z nazivom Misija zdravi oceani, morja, obalne in celinske vode, ankaranski skavti ter predstavniki Slovenske filantropije z namestitvenim centrom Debeli rtič. Dodatni pari pridnih rok pa so bili na delu ob, na in v morju. Akciji so se namreč pridružili tudi potapljači Slovenske vojske, suparji iz društva Naredi nekaj za naravo, Sektor za varovanje obalnega morja (SVOM) ter Direkcija Republike Slovenije za vode s koncesionarjem VGP Drava.

Čistilna24 9Po sobotni čistilni akciji tudi morje "lažje diha".

Slednja sta začela z delom že dan pred čistilno akcijo, saj sta poskrbela za odstranitev gradbenih odpadkov z obalne linije na Lazaretu, kjer je nekoč bilo odlagališče gradbenih odpadkov. Delavci so s pomočjo gradbenih strojev izkopali, naložili in odpeljali kar 32,52 tone odpadnega gradbenega materiala.  

Čistilna24 10Z Lazareta smo s pomočjo Direkcije RS za vode in VGP Drava odstranili kar 32 ton odpadnega gradbenega materiala 

»Izplen« sobotne čistilne akcije pa je bil za približno sto 40-litrskih vrečk pobranih odpadkov, med katerimi je seveda prevladovala plastika. Akcijo smo sklenili s prijetnim druženjem ob krepčilni »marendi« na Sv. Katarini.


Foto: Občina Ankaran