Pojdite na vsebino

Dobrodošla, Družbena ploščad, simbol ustvarjalnosti, lepote in združevanja skupnosti

Skulptura 08

Občina Ankaran je v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran danes tudi uradno izrekla dobrodošlico Družbeni ploščadi. Tako je umetnik Ištvan Išt Huzjan naslovil skulpturo, ki jo je ustvaril na lanskoletnem kiparskem simpoziju Forma viva in je našla svoj novi dom v ankaranskem spominskem parku.

Dobrodošlico Družbeni ploščadi je danes prva izrekla narava, saj je še uro pred začetkom prireditve kazalo, da jo bo odplaknil dež, a se je nebo zatem dobrohotno razjasnilo. Javno predstavitev Družbene ploščadi so uvedli prisrčni glasovi otrok iz skupin Ribice in Delfini ankaranskega vrtca in tistih iz šolskega pevskega zbora, ki pod vodstvom Igorja Smolnika neutrudno nastopa na številnih prireditvah. Prizorišče pa so obogatile tudi mini skulpture, ki so jih ankaranski šolarji ustvarili pod mentorstvom učitelja Vasje Nanuta.

Navdih za razmišljanje in ustvarjanje boljše prihodnosti

Program je elegantno povezovala Martina Gamboz, ki je najprej povabila k besedi podžupanjo Barbaro Švagelj. »Otvoritev skulpture, ki jo postavljamo v naš javni prostor, ni zelo pogost dogodek, žal v teh časih ni več niti običajen. Zato smo te pridobitve toliko bolj veseli,« je uvodoma dejala. 

Skulptura 03Podžupanja Barbara Švagelj (Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Orisala je pomen skulpture v javnem prostoru, ki je večplasten; giblje se od umetniškega in estetskega vidika, ki ga najhitreje zaznamo, do zgodovinskega in izobraževalnega, seže lahko tudi v okoljsko sfero. »Nenazadnje pa, kot je primer naše Družbene ploščadi, ima lahko tudi povezovalni in družbeni pomen. Tovrstni elementi javnemu prostoru, ki je tako kot druga področja javnega eden ključnih gradnikov demokracije, dajejo in bogatijo vsebino, spodbujajo kreativnost, vabijo k razmišljanju in ljudi združujejo v skupnosti, vse našteto pa pripomore tudi k občutku pripadnosti in identitete kraja. Zato je skulptura, ki jo danes slavimo, več kot le kip, je simbol ustvarjalnosti, lepote in združevanja skupnosti,« je poudarila podžupanja ter umestitev Družbene ploščadi v Ankaran pospremila še z mislijo: »Naj nam ta umetniški dosežek služi kot navdih za razmišljanje, za ustvarjanje boljše prihodnosti skupaj in naj trdna podoba te skulpture ponazarja trdne vezi, ki nas povezujejo kot skupnost.«

Skulptura 02Direktorica Obalnih galerij Piran Mara Ambrožič Verderber (Foto: Tomaž Primožič/FPA)

"Na to skulpturo se stopi"

Direktorica Obalnih galerij Piran Mara Ambrožič Verderber je v imenu javnega zavoda izrazila hvaležnost občanom Ankarana, »ker podpirate razmislek o povezovanju med umetnostjo in naravo in na tak način dovolite umetnikom, ki v naši domovini ustvarjajo na najvišjem možnem strokovnem nivoju, da izražajo svoje misli in odpirajo prostor družbenega razmisleka, ki je danes še kako pomemben, če ne ključen«. Umetik Ištvan Išt Huzjan, ki je Družbeno ploščad na lanskem simpoziju Forma viva na Seči izklesal iz 16 ton težkega kamnitega bloka, je poudaril interaktivnost skulpture: »Stopnice, ki jih vidite, lahko tudi uporabite. Na to skulpturo se stopi, deluje kot paviljon in to je zdaj vaš paviljon, vaš prostor, kjer se bo vaša skupnost, upam, razvijala naprej«.

Skulptura 07Kako prijetno je lahko druženje ob Družbeni skulpturi, so skupaj izkusili (z leve): direktorica Obalnih galerij Piran Mara Ambrožič Verderber, podžupanja Barbara Švagelj, župan Gregor Strmčnik in avtor skulpture Ištvan Išt Huzjan. (Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Piko na i prijetni popoldanski prireditvi je dal še glasbenik Lean Kozlar Luigi, ki je prisotne pobožal s svojimi skladbami, nakar so razposajeni otroci začeli osmišljati interaktivnost Družbene ploščadi in preverjati učinke neposrednega stika z umetnostjo.