Pojdite na vsebino

Na dan turističnih vodnikov posebno doživetje skozi čas

Promo Jaka slani travnik
Raziskovanje Ankarana (Foto: Jaka Ivančič)

Turistične organizacije slovenske Istre bodo svetovni dan turističnih vodnikov obeležile z brezplačnimi tematskimi sprehodi po vseh štirih občinah. V soboto, 24. februarja, tako vabijo obiskovalce, da se jim pridružijo na odkrivanju Ankarana, Kopra, Izole in Portoroža.

Tematski sprehodi so edinstvena priložnost za poglobljeno spoznavanje posameznih destinacij in specifik vsakega kraja. Na vsaki lokaciji bo obiskovalce namreč spremljal vodnik, ki bo delil svoje znanje in goste popeljali skozi zgodovino, kulturo in posebnosti vsakega kraja.

1. Posebno doživetje skozi čas v Ankaranu

V Ankaranu bo vodenje še posebej zabavno, saj bo potekalo na igriv način. Obiskovalce vabijo, da se podajo na družinsko pustolovsko pot po Ankaranu in odplujejo skozi čas! »Sprejmite izziv, rešujte uganke, spoznavajte starodavne legende in mestne znamenitosti. Kdo ve, morda bo prav vam uspelo znova odkriti pozabljen Ankarijin zaklad?« 

Zbirno mesto: TIC Ankaran, Regentova ulica 4a   

Termin: Sobota, 24. 2. 2024, ob 14.00        

Čas trajanja: 2 uri

Maksimalno število oseb: 20


2. Odkrivanje skrivnosti mestnih zakladov Kopra

V Kopru vabijo na edinstven voden ogled, ki bo razkril skrivnosti bogate zgodovine in osupljive arhitekture mesta, ki letos praznuje 1500 let.

Pot se bo začela pri Pretorski palači, arhitekturnem biseru, ki je bil priča številnim zgodovinskim obdobjem in je danes ena izmed najbolj prepoznavnih znamenitosti Kopra. Spoznavanje skrivnosti se bo nadaljevalo na Titovem trgu, ki predstavlja srce Kopra in križišče zgodovinskih zgodb, ki so oblikovale mesto. Vodenje pa se bo zaključilo v protokolarno-prireditveni dvorani Sv. Frančiška Asiškega, ki združuje zgodovino in sodobnost skozi številne kulturne dogodke. Na popotovanju skozi čas boste tako doživeli koprske zgodovinske dragulje kot še nikoli poprej. 

Zbirno mesto: Pretorska palača, Titov trg 3, Koper

Termin: Sobota, 24. 2. 2024, ob 12.00

Čas trajanja: 1 ura

Maksimalno število oseb: 50


3. Spoznavanje ribiške tradicije v Izoli

V Izoli se bodo osredotočili na ribiški značaj mesta, ki ga je močno izoblikovala ribja predelovalna industrija s tovarnama, kot sta Delamaris in Argo. Poleg zanimivih dejstev in pripovedi si bodo obiskovalci ob koncu sprehoda med ulicami ogledali tudi Izolano - hišo morja, kjer je na enem mestu na zanimiv in interaktiven način predstavljeno vse, kar bodo doživeli med sprehodom po Izoli.

Zbirno mesto: TIC Izola, Sončno nabrežje 4

Termin: Sobota, 24. 2. 2024, ob 10.00

Čas trajanja: 2 uri

Maksimalno število oseb: 40


4. Portoroške vile nekoč in danes

Na Turističnem združenju Portorož vabijo na sprehod skozi Portorož, kjer bodo obiskovalci spoznali zgodovino razvoja turizma s poudarkom na nekaterih vilah, ki so se ohranile vse do danes. Pot se bo začela pri Vili Marii, nadaljevala do Vile Pupini, nato pa se spustila mimo vil za hotelom Kempinski Palace Portorož vse do vile Napoli, sedaj sedeža Dnevnega centra za starejše. Od tam se bo skupina podala še do vile San Marco v središču Portoroža, kjer se bo tematski sprehod tudi zaključil.

Zbirno mesto: Villa Maria, Prečna pot 3a, Portorož

Termin: Sobota, 24. 2. 2024, ob 10.00

Čas trajanja: 2 uri

Maksimalno število oseb: 25


Zainteresirane vljudno vabimo, da se čim prej prijavijo. Za udeležbo na tematskih sprehodih je namreč obvezna predhodna prijava! Obiskovalci se na sprehode prijavijo preko spletne prijavnice.