Pojdite na vsebino

Opozicijski svetniki pogrnili na popravnem izpitu

Sinoči je potekala ponovljena 8. redna seja Občinskega sveta Občine Ankaran z eno samo vsebinsko točko – potrditvijo mandata nove svetnice, saj prvotno sklicana 8. redna seja zaradi obstrukcije s strani opozicijskih list Vsi smo Ankaran in Gibanje svoboda ni bila izvedena.

Potrditve mandata tudi na tokratni 8. redni seji ni bilo. Opozicija je s preglasovanjem brez tehtnega razloga z dnevnega reda umaknila edino vsebinsko točko in tako ponovno preprečila potrditev mandata članice občinskega sveta. 

ankaranizzrakafoto jaka ivančičAnkaran iz zraka (Foto: Jaka Ivančič)

Opozicijski svetniki iz vrst Vsi smo Ankaran in Gibanje svoboda že drugič niso želeli potrditi mandata nadomestni svetnici liste Radi imamo Ankaran. Po tem, ko so prvič sklicano 8. sejo in potrditev mandata svetnice obstruirali z neudeležbo na seji, so na tokratni seji aktivno in neposredno ponovno onemogočili normalno delovanje občinskega sveta, saj so s preglasovanjem brez tehtnega razloga izglasovali umik točke o potrditvi mandata z dnevnega reda. Navedbe opozicije, da niso prepričani o pravilnosti postopka, nimajo nikakršne resne podlage. Postopek potrditve mandata nadomestnih svetnikov je skladno z zakonom jasen in nedvoumen - Občinska volilna komisija izda ugotovitveni sklep o nadomestnem članu OS, občinski svet pa ta sklep samo potrdi in o njem ni vsebinskih razprav. Rezultati volitev so namreč znani in potrjeni ter neizpodbitno veljajo že skoraj eno leto; ne občinski svet in ne katerokoli delovno telo občinskega sveta v te odločitve ne more posegati. Edini cilj včerajšnjega ponovnega ustvarjanja demokratičnega deficita s strani opozicijskih strank je očitno preprečevanje rednega, zakonitega in demokratičnega delovanja lokalne skupnosti Ankarana.   

S sinočnjo ponovno preprečitvijo potrditve mandata članice občinskega sveta sta opozicijski listi Vsi smo Ankaran in Gibanje svoboda znova potrdili, da načrtno onemogočata redno delovanje občinskega sveta. To počneta v najbolj občutljivem trenutku, ko sta pred Občino Ankaran zaradi zaustavljenih finančnih prilivov iz Kopra sprejem rebalansa proračuna za leto 2023 in sprejem akta o razdelitvi nerazdeljenega skupnega premoženja z nekdanjo skupno občino. Navedeno znova potrjuje, da svetnice in svetniki Vsi smo Ankaran in Gibanje svoboda delujejo v interesu Mestne občine Koper, saj pred pristojnim sodiščem neposredno krepita njen položaj in njena stališča, svoji lastni lokalni skupnosti, Občini Ankaran, pa onemogočata učinkovito obrambo interesov. 

Župan Gregor Strmčnik: »Popovičeve slabe politike, ki je imela za Ankaran številne pogubne načrte, predvsem glede razprodaj zemljišč in divje pozidave priobalnega pasu, pogojevanj, groženj in političnega izsiljevanja smo se v Ankaranu dodobra nasitili še v času Krajevne skupnosti. Z ustanovitvijo lastne občine in osamosvojitvijo od Kopra smo se je uspešno znebili. A so se nam popovičizmi v škodo Ankarana ponovno vrnili in se celo vrinili v organe Občine Ankaran - s samooklicano predsednico v Nadzorni odbor, s preprečitvijo potrditve svetniškega mandata pa v Občinski svet. In to slabo politiko nam opozicija skuša vsiliti kot večinsko voljo občank in občanov Občine Ankaran.« 

Občina Ankaran ostro obsoja včerajšnje ravnanje s strani opozicije ter bo temeljito razmislila o nadaljnjih korakih zoper ponovno onemogočanje delovanja organa lokalne skupnosti. Neresnic in zavestnega blokiranja delovanja lokalne samouprave Občina Ankaran ne bo tolerirala, prav tako pa ne bo pristajala na politiko pogojevanja in izsiljevanja, s katero opozicija za talca jemlje na demokratičnih volitvah izvoljeni občinski svet.    

Celotno sporočilo za javnost št. 119: Opozicijski svetniki pogrnili na popravnem izpitu