Pojdite na vsebino

Praznovanje prvega občinskega praznika in dneva državnosti 24. junija 2019

Občinski in državni praznik 2019
Občinski in državni praznik 2019

24. junija je bilo v Ankaranu slovesno. V Spominskem parku Ankaran je potekalo prvo skupno slavnostno praznovanje občinskega praznika, ki ga Občina Ankaran praznuje 21. junija, ter dneva državnosti 25. junija.

V Spominskem parku Ankaran je potekalo prvo skupno slavnostno praznovanje občinskega praznika, ki ga Občina Ankaran praznuje 21. junija, ter dneva državnosti 25. junija, ki ga v Ankaranu že tradicionalno slavnostno praznujemo skupaj s slovesnostjo ob zaključku šolskega leta, začetkom počitnic in pozdravom poletju. 

V praznovanje prvega občinskega praznika, ki je v obeležje dneva ustanovitve Krajinskega parka Debeli rtič, so se tradicionalno vključile vse generacije, ki s svojim kulturnim vložkom prispevajo v bogat mozaik lokalnega dogajanja, in odražajo temeljni vrednoti naše skupnosti: sodelovanje in sožitje.

Foto: Aleš Logar

Prireditev je odprl mešani pevski zbor Ulka pod vodstvom Mirana Zadnika, ki je po matrici državne himne zapel še tradicionalno ankaransko himno. Zbrane je nato nagovoril župan Gregor Strmčnik, ki je v skupnem nagovoru z mladim, nadobudnim osnovnošolcem Rokom Kužnerjem in ob spremljavi glasbene legende Mefa tokrat imel drugačno sporočilo, kot smo jih vajeni na uradnih praznovanjih. Govorila sta o sreči. V svojem nagovoru »Sreča je, da je pred mano pot« sta spomnila, da so za uspeh velikokrat potrebni napori in talenti veliko ljudi, medtem ko si srečo človek lahko ustvari samo sam. »Sreča pač ni naprodaj! Lahko pa si srečo v prijaznih družbenih in medsebojno spoštljivih človeških odnosih, znotraj lokalne, državne in globalne skupnosti ustvarimo in izgradimo le skupaj in predvsem le ljudje sami.« sta nas opomnila. »Sreča je edina stvar na svetu, ki se z deljenjem množi!« sta prijazno zaključila ter prisotnim in občanom ob občinskem in državnem prazniku zaželela veliko sreče! 

 Foto: Aleš Logar

Za njima je nastopil otroški pevski zbor Osnovne šole in vrtca Ankaran pod vodstvom Igorja Smolnika, ki je zapel svojo himno, premierno predstavljeno šele pred kratkim. Ker so prav otroci in mladina tisti, ki pišejo prihodnost ankaranske zgodbe, vsa leta spodbujamo že najmlajše, ki jih vključujemo v različne družabne dogodke kraja, med drugim tudi v udejstvovanje v kulturi, ki ima v Ankaranu prav posebno mesto. Učenci so se predstavili z recitalom in nastopom pevskega zbora. Devetošolkama, ki sta v devetih letih osnovnošolskega izobraževanja posegali po najvišjih ocenah, je župan Gregor Strmčnik podelil priznanje in nagrado za vsestransko odličnost, vsi prisotni devetošolci in bodoči prvošolčki pa so v dar dobili kopalno brisačo s podobo Valdoltre. 

 Foto: Aleš Logar

Slavnostni govorec, ki je Ankaranu izkazal posebno čast ob tej priložnosti, je bil direktor Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave mag. Teo Hrvoje Oršanič. Spomnimo, prav mag. Oršanič je bil med prvimi, ki so sodelovali pri začetnih korakih za zaščito narave v Ankaranu in kasneje pri ustanovitvi Krajinskega parka Debeli rtič. Ponovno je poudaril, da imamo naravo zgolj v uporabi in ne v lasti, zato smo dolžni zanjo skrbeti in jo v neokrnjeni obliki prepustiti naslednjim generacijam. Mag. Oršanič je povedal, da mu je v izjemno čast biti del te zgodbe, saj je zaščita narave kot temeljna smernica razvoja edina prava pot. Opomnil je, da je v zadnjih letih veliko govora o trajnostnem razvoju in vzdržni rabi prostora, a le redke občine se lahko pohvalijo s tako doslednim udejanjanjem teh smernic, kot so koraki Občine Ankaran. Pohvalil je, da je Ankaran po svoji skrbi za okolje lahko zgled marsikateri drugi občini, pa tudi Republiki Sloveniji. V Ankaranu se trajnostni razvoj kaže v realnih odločitvah, korakih in ne nazadnje aktih. Tu je narava postavljena pred pozidavo in pred drugimi interesi gospodarske sfere. Dejal je, da je Ankaran najbrž unikum v tem, da je za svoj občinski praznik postavil datum ustanovitve Krajinskega parka. Po zgledu Ankarana je v zadnjem letu ustanovljeno še nekaj novih krajinskih parkov, česar se stroka s področja zaščite narave izjemno veseli. Mag. Oršanič se je zato zahvalil Občini Ankaran za neumoren trud slediti pravi poti. Ob tem je izrazil svoj poklon zastavljenim smernicam razvoja Ankarana ter izrazil pripravljenost za nadaljnje sodelovanje Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave. 

 Foto: Aleš Logar

Ankarančani smo znani po bogatem festivalskem dogajanju, eden ključnih jezikov sporočanja pa je zagotovo glasba, preko katere se izraža tudi tisto, kar je včasih težko ubesediti. Ankaran rad predstavlja in gosti številne ljubiteljske in profesionalne ustvarjalce, ki prek tega brezčasnega medija prenašajo svoja sporočila. Glasbena gosta večera sta bila Drago Mislej - Mef, ki ga v primorskem prostoru ni potrebno posebej predstavljati, in izvrstna vokalistka Marina Martensson, ki sta med drugim skupaj zapela »Pot domov« ter odlično zaokrožila ta slavnostni dan. Glasbeno obarvana prireditev se je zaključila z nastopom mešanega pevskega zbora Ulka, prijetno druženje pa se je po zaključku protokolarnega dela ob pogostitvi in glasbi skupine Slovenija Ekspress nadaljevalo vse do poznih večernih ur.

 Foto: Aleš Logar