Pojdite na vsebino

Slovesno odprli Center slovenske Istre Ankaran

Odprtje Centra slovenske Istre Ankaran
Odprtje Centra slovenske Istre Ankaran

Na Debelem rtiču, v neposredni bližini Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič so 6. februarja 2019 slovesno odprli težko pričakovani center za otroke in odrasle s posebnimi potrebami.

Bivalna enota Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, imenovana Center slovenske Istre Ankaran, bo omogočila šolanje ali bivanje 24 odraslim in 15 otrokom, še toliko pa jih čaka na prostor. 

Center slovenske Istre Ankaran je plod dolgoletnega sodelovanja in prizadevanja zavzetih posameznikov in ustanov – Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Rdečega križa, Obalnih občin, CUDV, predvsem pa staršev otrok s posebnimi potrebami iz slovenske Istre, ki so za svoje otroke iskali najprimernejšo obliko integriranega institucionalnega varstva bližje domu. Po 18 letih obljub in zapletov je center končno zaživel. Glavnino sredstev v višini 4,2 mio evrov je prispevalo Ministrstvo za delo, ostalo so prispevale istrske občine in donacije. Občina Ankaran je imela v tem projektu še posebno pomembno vlogo. V postopkih pridobivanj dovoljenj za gradnjo je namreč z ministrstvom za delo podpisala pogodbo o ustanovitvi brezplačne stavbne pravice za 99 let. S tem je omogočila gradnjo centra na občinskih zemljiščih, patudi urejanje parkirišča, dovoza in parka.

Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, zbrane pa so nagovorili in pozdravili direktorica CUDV dr. Valerija Bužan, župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik in Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer.

Župan Gregor Strmčnik je ob tem izpostavil, da so uporabniki centra v Ankaranu dobrodošli in sprejeti z vso srčnostjo sočloveka. Drugačnost že dolgo ni več omejujoča, kajti prav drugačnost nas naredi posebne. In prav drugačnost tlakuje pot spremembam, znova in znova. 

Uporabnikom centra in njihovim svojcem želimo čim prijetnejše bivanje in preživljanje časa v Ankaranu.