Pojdite na vsebino

Štoparski vodnik po varstvu okolja

Izšel je Štoparski vodnik po varstvu okolja, ki ga je pripravil Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) v sodelovanju z nizozemskim veleposlaništvom v Sloveniji. Gre za prvi poljuden vodnik, s katerim želijo javnosti olajšati uveljavljanje njihovih pravic v praksi.

Štoparski vodnik po varstvu okolja (Foto: zajem zaslona)Pravica do čistega in zdravega življenjskega okolja je namreč človekova pravica, ki ima v pravnem sistemu zagotovljene številne mehanizme varstva, v praksi pa je pogosto pomanjkljivo implementirana. Sami predpisi in pravice tako niso dovolj. Javnost so želeli seznaniti, da te pravice ima, znati pa jih mora tudi uporabljati. Pripravljeni Štoparski vodnik po varstvu okolja jim na jasen in razumljiv način predstavlja, kako v praksi uveljaviti pravico do čistega in zdravega okolja. 

V prvem delu prinaša predstavitev osnov varstva okolja, pridobivanja okoljskih informacij, zbiranja dokazov ter opisuje trenutke in dogodke, pri katerih mora javnost postati pozorna in se začeti vključevati v postopke. 

V drugem delu vodnik obravnava ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja prek upravnih in sodnih postopkov v vseh najpomembnejših okoljskih postopkih. Pri vseh postopkih je označeno, na kakšen način lahko posameznik, civilna iniciativa ali nevladna organizacija vstopi v postopek in v njem učinkovito sodeluje.

Vir: Pravna Fakulteta Ljubljana, Delo