Pojdite na vsebino

Teden naravnih parkov Slovenije

klif-iz-zrakalr
Debeli rtič z zraka, foto: Jaka Ivančič

Upravljalci širših zavarovanih območij – naravnih parkov Slovenije smo z namenom ljudem približati naravo in pripomoči k razumevanju globalnih razsežnosti naše naravne dediščine strnili aktivnosti v že tradicionalni Teden naravnih parkov Slovenije.

V času od petka, 19. maja, do nedelje, 28. maja, se bo odvilo nekaj manj kot petdeset (50) simpatičnih in poučnih dogodkov po vsej Sloveniji, od Goričkega do Strunjana. Udeležite se jih in doživite edinstvenost naravnih parkov Slovenije. 

Varovanje narave se zgodi iz spoštovanja, spoštovanje pa iz razumevanja. 

V mesecu maju obeležujemo svetovni dan čebel in opraševalcev (20. 5.), dan NATURE 2000 (21. maj), mednarodni dan biotske raznovrstnosti (22. 5.) in dan evropskih parkov (24. 5.). Te dni, ki smo jim pripisali poseben pomen za promocijo narave in ozaveščanje prebivalstva, smo upravljalci petnajstih (šestnajsti je v postopku pridruževanja) naravnih parkov Slovenije, združeni v neformalno Skupnost naravnih parkov Slovenije, povezali v Teden naravnih parkov Slovenije.  

Zemlja se bori in očiščuje smeti, ki jih povzročamo ljudje. Na Slovenskem že stoletja živimo bolj ali manj v sozvočju z naravo, zavedajoč se njene miline in skrajnih moči. Tudi v sodobnih časih, ko negativni učinki globalizacije neusmiljeno vdirajo v nedrje naše deželice, poskušajmo ostajati spoštljivi do Zemlje, zvesti naravi in v tem pogledu ponižni.

 Zavarovana območja narave pokrivajo 13 % Slovenije in predstavljajo najdragocenejše dele naše domovine.

Upravljalce teh območij povezuje skupni interes ohranjanja narave. Skrb za zadovoljivo urejanje infrastrukture, vzdržno gospodarjenje v razmerju do narave, vzdrževanje vzpodbudnega okolja za prebivalce ter dvig stopnje okolju prijaznega vedenja splošne (turistične) populacije in domačega prebivalstva so naše stalne naloge.  

Z namenom navdušiti prebivalstvo nad globalno razsežnostjo naše naravne in tudi kulturne dediščine, omogočanja doživetij in razumevanja narave ter specifičnih lokalnih značilnosti smo v Teden naravnih parkov Slovenije strnili nekaj manj kot 50 dogodkov po vsej Sloveniji, od Goričkega do Strunjana.

Organizirani bodo festivali, strokovna predavanja ter simpatični sejmi lokalnih izdelkov in pridelkov.

Obiskovalcem bodo na široko odprta vrata številnih stalnih in priložnostnih začasnih razstav. Predvajani bodo tematski filmi, risanke ter predstavljene bodo knjige. Organizirani bodo številni vodeni sprehodi in pohodi po naravnih učnih in slikovitih pravljičnih poteh z bogato in domišljije polno spremljajočo vsebino. Izostale ne bodo niti številne strokovne ali sprostitvene delavnice. Pozornost bo usmerjena k pticam, ki jih bo s strokovnim vodenjem moč opazovati. »Naravne parke Slovenije« bo mogoče tudi okusiti s prikazom kulinarične dediščine za sodoben čas.  

 V Tednu naravnih parkov Slovenije bodo širom naše države vse generacije lahko doživele enkratno, pristno izkušnjo ob stiku z živo naravo in ljudmi. 

V Ankaranu bo v okviru Krajinskega parka Debeli rtič potekala razstava ilustracij Narava v Krajinskem parku Debeli rtič, ki si jo lahko obiskovalci ogledajo v večnamenskem prostoru na sedežu občinske uprave na Regentovi 2 v času uradnih ur (ponedeljek in petek od 8. do 12. ure, v sredo pa od 8. do 12. ure in od 14. do 17. ure). V soboto, 27. maja, bo potekal v Krajinskem parku Debeli rtič voden ogled po krožni poti in bo trajal predvidoma eno uro. Pot je lahka, obiskovalcem svetujemo primerno pohodno obutev, zaščito za sonce in vodo. Zbor je na peščenem parkirišču na Debelem rtiču ob 9.30. Več informacij: 051 288 690.

 »Ljudje svojih življenj ne spreminjamo na podlagi podatkov. Spreminjamo jih na podlagi izkušenj in osebnega stika …«. (A. AtKisson)

Več informacij:

-  Dogodki v Tednu naravnih parkov Slovenije,
- Sporočilo za javnost,
- Kontaktni podatki upravljalcev.

Skupnost naravnih parkov Slovenije