Pojdite na vsebino

Ukrajinski večer v Valdoltri znova navdušil

V okviru tradicionalnega festivala Občine Ankaran »Poletje v Ankaranu« je v četrtek, 24. avgusta, na dan neodvisnosti Ukrajine, na odru plaže Valdoltra potekal UKRAJINSKI VEČER.

Skupaj z lokalno skupnostjo, ki jih je sprejela odprtih rok, so mladi Ukrajinci, ki že več kot leto dni stanujejo v Ankaranu, s predstavitvijo pesmi, poezije in tradicije obeležili ukrajinski dan neodvisnosti. 

Ukrajinski večer 2023_1Nastopajoči so znova navdušili publiko z ukrajinskimi melodijami in stihi (Foto: Aleš Rosa)

Dogodek kot poklon in izraz spoštovanja narodu, ki je v velikih težavah moral zapustiti domove in ki je v Ankaranu našel svoje zatočišče, je bil za obiskovalce, pa tudi nastopajoče, izjemna izkušnja. Po uvodnem nastopu Mešanega pevskega zbora Ulka so na čudovitem odru ob morju nastopili glasbeni in govorniški talenti ukrajinskih vojnih pribežnikov, ki so že več kot leto dni nastanjeni v Ankaranu. Z izbranim naborom glasbenih točk in pesniških recitalov so predstavili dela največjih ukrajinskih pesnikov (S. Žadan, T. Ševčenko) in skladateljev (M. Verbicki, V. Ivasjuk, G. Essami, M. Lisenko, O. Ponomarjov, M. Dremljug, T. Karol…) ter navdušili gledalce. 

Ukrajinski večer 2023_2Foto: Aleš Rosa

Kakovosten in čustveno nabit program je v sodelovanju z Občino Ankaran pripravila skupina Ukrajincev pod vodstvom mladega Borysa Kalashnikova. Večera se je udeležil tudi župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik, ki je Borysu in vsem sodelujočim čestital za uspešen nastop ter izvedbo drugega ukrajinskega večera, vsem državljanom Ukrajine pa čestital ob dnevu neodvisnosti. Ob tem je izpostavil solidarnost, ki nima meja. Ta se je znova izkazala ob nedavnih uničujočih ujmah, po katerih je bila tudi Slovenija – v trenutku, ko je to potrebovala - deležna pomoči s strani Ukrajine. 

Ukrajinski večer 2023_3Foto: Aleš Rosa

Kot je znano, je Občina Ankaran odprtih rok sprejela medse skupino ukrajinskih prebežnikov ter aktivno sodeluje pri njihovi integraciji v lokalno skupnost, pri tem pa je še najbolj ponosna na integracijo otrok. Letos bo Osnovno šolo in vrtec v Ankaranu obiskovalo skupaj 23 ukrajinskih otrok, od tega 21 osnovnošolski, 2 pa vrtčevski program. Z začrtano plemenitostjo in pomočjo bo Občina Ankaran nadaljevala tudi v prihodnje.

Ukrajinski večer 2023_5Borys Kalashnikov in župan Gregor Strmčnik (foto: Aleš Rosa)

Vsem sodelujočim se organizatorji zahvaljujemo za še en nepozaben večer letošnjega poletja. 

Ukrajinski večer 2023_4Tudi letos je bil ukrajinski večer dobro obiskan (Foto: Aleš Rosa)