Pojdite na vsebino

V šoli na ogled razstava NOB 1941 – 1945

Razstava NOB
Razstava NOB 1941 – 1945 zato predstavlja osnovne podatke in potek 2. svetovne vojne v Sloveniji in jih obogati z nazornimi fotografijami.

V prostorih ankaranske osnovne šole je na ogled razstava Narodnoosvobodilni boj 1941 – 1945. Razstava, ki jo je pripravilo Združenje borcev za vrednote NOB Ankaran, prikazuje osnovna dejstva 2. svetovne vojne in narodnoosvobodilnega boja v Sloveniji.

Razstavo je pred tednom dni otvorila zgodovinarka Vlasta Beltram, kulturni program pa so stkali učenci OŠV Ankaran in kantavtor Aljoša Saksida

Razstava, ki bo vsak delovni dan na ogled še do vključno 1. decembra, prikazuje osnovna dejstva 2. svetovne vojne in narodnoosvobodilnega boja v Sloveniji. Zgodovina 2. svetovne vojne še vedno večkrat buri duhove in se zlorablja v politične namene, pri tem pa se dejstva o njej namerno zamolčuje ali izkrivlja. Razstava NOB 1941 – 1945 zato predstavlja osnovne podatke in potek 2. svetovne vojne v Sloveniji in jih obogati z nazornimi fotografijami. Prikazani so napad in razkosanje Slovenije leta 1941, potek vojne in partizanskega boja do leta 1945, predstavljena je Osvobodilna in partizanska vojska, prav tako pa je predstavljena oborožena kolaboracija z okupatorjem. Izvirno besedilo razstave je pripravil dr. Martin Premk, fotografsko gradivo pa je iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije. "Z razstavo želimo, da bi se ljudje seznanili z dogajanjem med drugo svetovno vojno ter preko zgodovinskih dejstev spoznali zmagovite vrednote, ki so nas povezovale v najbolj težkih zgodovinskih trenutkih in nas povezujejo še danes," so odprtje razstave pospremili v Združenju borcev za vrednote NOB Ankaran.