Pojdite na vsebino

Vabljeni na prvo ankaransko izmenjevalnico oblačil!

Oblačila napoved pexels 2
Oblačila za izmenjavo morajo biti čista in lepo ohranjena. (Foto: Pexels)

V času pretiranega potrošništva je izmenjevanje oblačil pravi balzam za dušo, denarnico in za okolje. Čas je, da zaživi tudi v Ankaranu! Dobro ohranjena spomladanska in poletna oblačila in modne dodatke bomo prvič izmenjevali v petek, 24. maja, med 18. in 20. uro v Medgeneracijskem središču Ankaran.

Sodobna tekstilna industrija je za naftno industrijo druga največja onesnaževalka okolja, čemur botrujejo naše nepremišljene potrošniške navade, ki jih narekuje hitra moda z masovno proizvodnjo cenenih oblačil kratke življenjske dobe. Ugotovitve Evropske agencije za okolje kažejo, da se je količina oblačil, ki jih v enem letu kupi povprečen prebivalec EU, v zadnjih desetletjih zvišala za 40 odstotkov. Ker kupujemo več oblačil, jih tudi več in prej zavržemo. Zgovoren in nadvse zaskrbljujoče je podatek, da svetovna tekstilna in oblačilna industrija ustvari 92 milijonov ton tekstilnih odpadkov na leto.

Izmenjava rastlin maj 2024 01Minuli petek, 10. maja, smo že četrtič uspešno izpeljali izmenjavo sobnih rastlin in zelenjavnih sadik. 

Ena od poti do okolju prijaznejšega ravnanja je osvežitev garderobne omare s pomočjo izmenjave rabljenih, a dobro ohranjenih oblačil in modnih dodatkov. Po uspešno izvedeni izmenjavi sobnih rastlin in zelenjavnih sadik, ki smo jo minuli petek, 10. maja, pripravili že četrtič, vas toplo vabimo na prvo ankaransko izmenjevalnico oblačil. Oblačila in modne dodatke za odrasle in mladino (od 15. leta dalje) bomo izmenjevali v petek, 24. maja, med 18. in 20. uro v Medgeneracijskem središču Ankaran.

 

Pravila izmenjave:

•        Na izmenjavo lahko prinesete največ 10 čistih in lepo ohranjenih kosov oblačil, obutve ali modnih dodatkov. Vsak kos bo ob sprejemu ovrednoten s točkami (več o tem v nadaljevanju). Kolikor točk prejmete ob oddaji oblačil in dodatkov, toliko jih lahko vnovčite pri izbiri oblačil. Izbrane kose ob odhodu pokažete na sprejemnici, kjer bo zabeleženo, koliko točk vam pripada.

•        Kosi oblačil in dodatki, namenjeni izmenjavi, naj bodo čisti in lepo ohranjeni ter primerni za ta letni čas. Organizatorji izmenjave si pridržujemo pravico, da stvari, ki ne bodo ustrezale navedenim standardom, zavrnemo.

•        Če bo kljub sortiranju na mize zašel tudi kakšen neuporaben kos oblačila, bomo hvaležni, če nas boste opozorili nanj oziroma nam ga vrnili v sprejemnico.

•        Na dogodku bodite pozorni na svoje osebne stvari (tudi na oblačila, ki jih ne želite menjati) in jih ne puščajte nenadzorovane v prostoru, saj organizatorji zanje ne odgovarjamo.

•        Oblačila, ki bodo ostala neizmenjana, bomo podarili Rdečemu križu.

•        Točke so prenosljive – med seboj si jih lahko podarjate.

 

Vrednotenje:

1 točka:   kopalke, majica z naramnicami, majica s kratkimi rokavi, majica z dolgimi rokavi, pižama, modni dodatki, par čevljev ipd. 

2 točki: bluza, srajca, hlače, krilo, obleka, pulover, jopica, trenerka, jakna ali suknjič ipd.

3 točke: ženski kostim, moška obleka, priložnostna svečana oblačila, jakna, druga vredna športna oblačila ipd.

 

Opombi

-        Za promocijske majice ne podeljujemo točk, saj so to stvari, ki običajno ostanejo na mizah. 

-        Točkovanje je namenjeno lažji pripravi stvari za menjavo. Organizatorji stremimo k čim bolj poenotenemu kriteriju glede vrednotenja oblačil in dodatkov, pri čemer pa sodelavke na sprejemnici dodelijo točke po lastni presoji, saj se lahko tudi znotraj kategorij kosi zelo razlikujejo.