Promet

Javna parkirišča

V Ankaranu imamo sedem javnih parkirišč, in sicer:

Skupna kapaciteta javnih parkirnih mest za osebna vozila na območju občine znaša 552 parkirnih mest, načrti javnih parkirišč so prikazani v priponkah.

Parkirišča so v bližini avtobusnih postajališč.  

Sistem parkirnih abonmajev v občini Ankaran

Od 1. 1. 2024 upravljanje javnih parkirišč v Občini Ankaran izvaja Režijski obrat Občine Ankaran. Nadzor nad parkiranjem izvajajo občinski redarji, ki jim v primeru preobremenjenosti na pomoč priskočijo sodelavci upravljavca. Istočasno je v Občini Ankaran uveden posodobljen sistem parkirnih abonmajev za parkiranje na javnih parkiriščih, ki predvideva pet (5) kategorij:  

 Tabela abonmaji - SLO

Pridobitev abonmajev je povezana s sistemom EasyPark. Postopek pridobitve prek aplikacije EasyPark bo podrobno prikazan na občinski spletni strani.

Javni prevozi

Primestni potniški prevoz vse leto zagotavlja podjetje Arriva. 

Linijski avtobusni prevoz Koper–Ankaran–Lazaret

Potnikom je vsakodnevno na voljo ugoden redni linijski avtobusni prevoz na relaciji Koper–Ankaran–Lazaret, ki povezuje avtobusna postajališča vzdolž Jadranske ceste, avtobusno in železniško postajo Koper ter nekaj avtobusnih postajališč v osrednjem delu mesta Koper. Prevoze izvaja prevozno podjetje Arriva Dolenjska in Primorska d.o.o.

Vozni red 

Celotni vozni red na relaciji Lazaret meja - Ankaran - Koper si lahko ogledate tukaj

Vozovnice so na voljo po subvencionirani ceni:

  • enkratna      vozovnica 0,80 EUR (ne glede na relacijo),
  • mesečna      vozovnica 10,00 EUR (ne glede na kategorijo potnika).

Mesečne vozovnice je mogoče kupiti na prodajnem mestu na Glavni avtobusni postaji Koper, za posamezno vožnjo pa tudi na avtobusu.

Med šolskimi poletnimi počitnicami omogočamo brezplačno uporabo rednega linijskega avtobusnega prevoza med postajališči znotraj občine, tj. med postajališči Lazaret meja in Hrvatini-križišče. Če potujete z rednim avtobusom na tej relaciji, to sporočite vozniku, ki vam bo izdal ustrezno brezplačno vozovnico. Potniki, ki potujejo z ali do drugih postajališč zunaj Občine Ankaran, plačajo vozovnico po redni ceni.

Načrtovalec poti

Brezplačni poletni bus

Občina Ankaran s ciljem zagotavljanja boljše dostopnosti plaž za občane in obiskovalce, zmanjšanja pritiska na parkirišča in spodbujanja trajnostne mobilnosti že od leta 2016 organizira in (so)financira brezplačni poletni bus.

Avtobus bo kopalce vozil že osmo leto (v 2020 ga zaradi ukrepov, povezanih z omejevanjem epidemije covida-19 ni bilo) od 24. junija do 1. septembra med skupaj 16 postajališči od hrvatinskega križišča do Lazareta. 

Aktivnost se izvaja v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in jo že drugo leto sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor – Sklad za podnebne spremembe.

Vozni red je dostopen TUKAJ.

 

Poletna ladjica vozi med istrskimi občinami

Regionalni razvojni center Koper s sofinanciranjem istrskih občin organizira ladijski potniški prevoz na krožni relaciji Ankaran–Koper–Izola–Piran. Gre za storitev projekta Adrioncycletour, programa Interreg Italija-Slovenija 2021–2027, namenjeno spodbujanju trajnostne mobilnosti v regiji in zmanjšanju prometa v poletni sezoni. Ladja bo vozila vsak dan, razen ob ponedeljkih, in sicer od 27. junija do 3. septembra. V Ankaranu je zbirno mesto pomol v Valdoltri, vožnja traja približno 2 uri v eno smer, cena enosmerne vozovnice pa je od 2 do 4 evre. Urnik voženj je na voljo v TIC-u in na spletni strani projekta.

Urnik voženj:

vozni redladijski prevozi 2023

  img1625 1Foto: Arhiv RRC Koper 

Prevoz z vlakom

V bližini Ankarana sta na voljo dve večji železniški postaji s povezavami z drugimi slovenskimi kraji in tujino:

Železniška postaja Koper
Kolodvorska cesta 11, Koper
Oddaljenost: 7 km
Povezava: http://slo-zeleznice.si/

Železniška postaja Trst
Trieste Centrale, Piazza della Libertà, 11, Trieste, Italija
Oddaljenost: 21 km

Komunalni privezi

Na območju Ankarana imamo tri pristanišča s komunalnimi privezi, ki jih upravlja Marjetica Koper, d.o.o.:

  • območje pomola Sv. Katarina, 
  • Mandrač Valdoltra, 
  • pomol Adria Ankaran.

Uradne ure upravitelja pristanišč so v ponedeljek, sredo in petek od 8. do 14. ure. Sprejemna pisarna je v prvem nadstropju objekta koprske tržnice. Upravitelj je dosegljiv na telefonski številki 05 66 33 793 in faksu 05 66 33 792.

Več informacij o komunalnih privezih je dostopnih tudi na: https://www.marjeticakoper.si/sl/dejavnosti/komunalni-privezi/