Evropski teden mobilnosti 2022

Občina Ankaran že tradicionalno v okviru Evropskega tedna mobilnosti s ciljem spodbujanja trajnostne mobilnosti pripravlja več aktivnosti, ki potekajo čez celo leto.

Vrača se brezplačni poletni avtobus

Občina Ankaran s ciljem zagotavljanja boljše dostopnosti plaž za občane in obiskovalce, zmanjšanja pritiska na parkirišča in spodbujanja trajnostne mobilnosti že od leta 2016 organizira in (so)financira brezplačni poletni bus. Avtobus bo kopalce vozil že šesto leto (v 2020 ga zaradi ukrepov, povezanih z omejevanjem epidemije covida-19 ni bilo) od 25. junija do 1. septembra med skupaj 16 postajališči od hrvatinskega križišča do Lazareta. 

Aktivnost se izvaja v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in jo že drugo leto sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor – Sklad za podnebne spremembe.

Vozni red je dostopen TUKAJ.

Poleg brezplačnega poletnega avtobusa, ki vozi med parkirišči in plažami, je Občina Ankaran od 25. 6. 2022 do 1. 9. 2022  vsem potnikom omogočila tudi brezplačen prevoz z avtobusom redne linije Lazaret–Koper, in sicer med postajališči Lazaret meja in Hrvatini K. Če potujete z rednim avtobusom na relaciji med temi postajališči, to sporočite vozniku, ki bo izdal ustrezno brezplačno vozovnico. Potniki, ki potujejo z/do drugih postajališč izven občine Ankaran plačajo vozovnico po redni ceni.

Foto: Občina Ankaran

Strokovna ekskurzija za starejše v okviru Evropskega tedna mobilnosti

strokovnaekskurzijavcentervarnevoznjeblagomixlogatec

Strokovna ekskurzija v Center varne vožnje Blagomix v Logatcu. Foto: Arhiv Občine Ankaran

V okviru Evropskega tedna mobilnosti 2022 je Občina Ankaran za občane, starejše od 65 let, organizirala strokovno ekskurzijo z ogledom Centra varne vožnje Blagomix v Logatcu, ki je bila v četrtek, 23. junija 2022.

Strokovnemu predavanju o cestno prometnih predpisih v Centru varne vožnje Blagomix-Logatec je sledil še praktičen prikaz vaj na poligonu. Udeleženci so lahko svoje znanje preizkusili tudi v praksi in se z avtomobilom odpeljali čez ovire na poligonu.


Projekt PEŠ KAŽIPOTI

V okviru dneva Zdrave šole v Evropskem tednu mobilnosti, ki se zadnja leta redno izvaja tudi v Ankaranu, so učenci OŠ Ankaran septembra 2021 začel projekt PEŠ KAŽIPOTI. Namen projekta je spodbujanje trajnostne mobilnosti na preprost način. Projekt je bil toplo sprejet, Občina pa se je ob predstavitvi ideje odločila, da projekt dodatno podpre ter omogoči postavitev sodobnih peš kažipotov po kraju. Ker gre za projekt postavitve tabel v javni prostor, kjer bodo na ogled vsem obiskovalcem, pa je bilo nastajanju potrebno nameniti nekoliko več časa. Projekt, ki se je začel v letu 2021, se je tako nadaljeval tudi v letu 2022.

Predstavitev ideje  

Učenci obeh (takrat) 9. razredov so pripravili predlog kažipotov med štirimi bolj obiskanimi točkami v kraju. Pri delu so se razdelili v 4 skupine, izmed katerih je ena skupina načrtovala in risala različne logotipe in predlagala slogan, ostale tri pa so se podale na teren. Izbrani slogan je bil »Naredi nekaj zase in za naravo – pojdi peš«. Terenske skupine, ki jih ni ustavilo niti deževno vreme, so za izhodiščno točko izbrali pločnik pred občinsko upravo. Pomagali so si z aplikacijo in štoparico ter se podali na pot proti Sv. Katarini, Valdoltri in knjižnici. Te točke so namreč ocenili za štiri bolj obiskane točke v Ankaranu. Izmerili so razdalje in čas hoje do teh pomembnih točk v občini. V šoli so nato določili dolžino povprečnega koraka in izmerjene razdalje pretvorili v korake. Učenci so predlagali, da se na štirih točkah postavijo kažipoti, ki označujejo čas hoje in število korakov do različnih točk ter se doda tudi primerne logotipe. 

Od ideje do postavitve

Občina je ideji o peš kažipotih z zanimanjem prisluhnila in obljubila podporo ter tudi prevzela skrb za organizacijo in finančni del izvedbe končnih izdelkov. Šolarjem so pri izboru končne ideje podobe peš kažipotov pomagal zunanji oblikovalec, ki jih je z namenom strokovne podpore in sodelovanja zagotovila Občina Ankaran. Tako so učenci skupaj z mentorji in zunanjimi kreativci izvedli skupno pet (5) delavnic, na kateri so razdelali in nadgradili prvotno idejo. Učenci so bili poučeni o oblikovanju, predstavljeni so jim bili različni tipi tabel, različni materiali in barve, ki so jih nato uporabili in predstavili na zaključni delavnici 24. 10. 2022, ko se je predstavilo kar sedem skupin učencev s sedmimi različnimi predlogi peš kažipotov. Izbor kažipota bo opravljen v začetku leta 2023. Štirje (4) peš kažipoti bodo trijezični (SLO, ITA, ANG) in opremljeni s QR kodo oziroma povezavo na aplikacijo Google maps, ki pokaže pot od točke A do točke B. 

Občina je tako v okviru sodelovanja v Evropskem tednu mobilnosti tudi finančno podprla skupne delavnice, izdelavo in postavitev kažipotov.

Peš kažipoti, ki bodo svojo končno podobo in mesto v kraju dobili v letu 2023, bodo postali obstojen del urbane opreme občine. Nameščeni bodo na izbrane lokacije, s čimer bodo tako lokalne prebivalce kot tudi naključne obiskovalce Ankarana trajno ozaveščali o pomenu hoje ter spodbujajo trajnostno mobilnost.   

Iskrena hvala našim mladim občanom, da se že zavedajo pomena trajnosti. S tako popotnico bodo soustvarili lepši, predvsem pa bolj zeleno naravnan svet. v kraju ostaja njihova zapuščina, plod uspešnega sodelovanja z občino – kažipoti, ki bodo tudi v prihodnje spodbujali sokrajane, naj naredijo nekaj zase in naravo.

Aktivnost se izvaja v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in jo sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor – Sklad za podnebne spremembe.