Pojdite na vsebino

5 Idej, kaj lahko storite z odsluženimi oblačili

kampospravitiodsluženaoblacila
Kam pospraviti odslužena oblačila. Foto: MU Istre

Hitra moda je močno spremenila modno industrijo, spremembe pa (žal) niso nič kaj spodbudne. Tekstilna industrija je s proizvedenimi 1,7 milijona ton toplogrednih plinov letno, kar je približno 5 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov, ena najbolj umazanih na svetu.

Če so modne hiše še pred leti v povprečju ponujale potrošnikom po dve kolekciji oblačil in modnih dodatkov na leto, zadnji podatki kažejo, da so nekateri ponudniki hitre mode razširili ponudbo celo na 10 in več kolekcij letno. Posledice so strašljive. Od leta 1996 se je količina oblačil, kupljenih na osebo v EU, povečala za 40 odstotkov, kar pomeni, da povprečen Evropejec kupi na leto kar 26 kg oblačil, zavrže pa jih približno 11 kg. Večina se jih zažge ali odvrže na odlagališčih. Zaradi naštetih dejstev je prav, da začnemo kot potrošniki razmišljati bolj trajnostno in okolju prijazno.

Prodaja

Če ste se naveličali oblačil, ni potrebe, da jih zavržete, temveč jih lahko fotografirate in objavite za prodajo na družabnih omrežjih. Tak način prodaje se je v zadnjih letih z razmahom družabnih omrežij zelo razširil. Ne le, da boste naredili nekaj dobrega za okolje, ampak tudi za svojo denarnico.

Podarite oblačila

Organizirajte družabno popoldne, povabite prijatelje na obisk, na katerem jim pokažite oblačila, ki jih ne potrebujete več. Podarite jih prijateljem ali dobrodelnim organizacijam, ki bodo poskrbele, da bodo oblačila končala v pravih rokah, ki bodo hvaležne za podarjeno.

Izmenjava oblačil

V duhu krožnega gospodarstva in trajnostnega ravnanja so zaživeli dogodki za izmenjavo oblačil, obutve, modnih dodatkov in hišnega tekstila. Tudi v slovenski Istri se večkrat organizira izmenjava oblačil.

Recikliranje

Tisti bolj kreativni in z veliko domišljije, lahko stara oblačila reciklirate, da zaživijo v novi podobi. Iz stare majice, hlač ali puloverja lahko izdelate ovitek za okvir fotografije ali knjižno kazalo. Debelejši karton preprosto odrežete na želeno velikost, ga ovijete v odsluženo blago, to zašijete ali zalepite in že boste ustvarili nov izdelek.

Nakup v trgovinah z rabljenimi oblačili

Trgovine z rabljenimi oblačili doživljajo v zadnjih letih preporod tudi v Sloveniji, saj se vse več ljudi zaveda, da lahko z nakupovanjem rabljenih oblačil pripevajo k boljšemu svetu in bolj čistemu okolju. Če vas ne moti, da so bila oblačila že nošena, lahko v trgovinah iz druge roke najdete prave modne zaklade.

Za vse lahko torej pogledamo kam oddamo stvari naprej in tako pomagamo ohraniti lepše okolje. Pozor! To ni izgovor za nove nakupe. Potrudimo se vsi skupaj in kupujmo kar potrebujemo. Imejmo v mislih, da vse slej kot prej postane odpadek.

MU Istre