Pojdite na vsebino

Danes ne pozabimo na morje

received1174614576717322.jpeg
Dogodek v Zagrebu je povezal upravljavce morskih zavarovanih območij jadransko-jonske regije in druge strokovnjake s področja varovanja narave. Foto: Neža Hervatič

Današnji dan je namenjen spoznavanju oceanov in morij ter njihovega pomena za življenje in planet. 8. junija namreč obeležujemo Svetovni dan oceanov.

Učinkovito upravljana morska zavarovana območja so ključna za ohranjanje in izboljšanje stanja morskih ekosistemov. Foto: Tihomir Makovec

Njihovo varstvo in ukrepi revitalizacije, ki sta letošnji temi dneva oceanov, so ključni za ohranjanje morske biodiverzitete ter izboljšanje stanja morskih ekosistemov. Tem namreč pretijo različne grožnje – od globalnih podnebnih sprememb pa vse do lokalnih posegov v morje in morsko obalo.

Morska zavarovana območja so eno od učinkovitih orodij ohranjanja morskega ekosistema in prvi korak po poti do izboljšanja zdravja morskega okolja. Ustrezno upravljanje le-teh, usklajevanje z drugimi dejavnostmi na morju in povezovanje zavarovanih območij v mreže je nujno za njihovo učinkovitost pri varstvu morja.

Ekipa Krajinskega parka Debeli rtič se je ravno te dni udeležila dogodka upravljavcev morskih zavarovanih območij in drugih strokovnjakov varstva narave, namenjenega grajenju mreže jadransko-jonskih morskih zavarovanih območij. Namen mreže je krepitev sodelovanja med območji in izboljšanje učinkovitosti njihovega upravljanja.  

Čaka pa nas še dolga pot – cilj zavarovanja 30 % morja do leta 2030 je še daleč, pa tudi samo zavarovanje ni dovolj. Predvsem moramo vsi razumeti, da se ohranjanje narave prične pri vsakemu izmed nas ter lahko storimo že veliko sami, če se pričnemo zavedati pomena dobro ohranjenih in zdravih morskih ekosistemov.