Pojdite na vsebino

»Državni praznik je priložnost, da nas spomni na to, da nas veliko več stvari povezuje kot ločuje«

Osrednja slovesnost ob državnem prazniku – obletnici vrnitve Primorske k matični domovini z naslovom »Skupaj, pred odprtim morjem«, je v soboto, 12. 9. 2020, potekala na območju vojašnice Slovenski pomorščaki v Ankaranu.

Foto: Janez Volmajer

»Danes na Primorskem praznujemo - s spoštljivim in hvaležnim spominom na vse pogumne ljudi, ki so sledili in uresničili svoje sanje o svobodi,« je v svojem uvodnem nagovoru, ki ga je posvetil sanjam o svobodi, dejal župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik.   




Foto: Tamino Petelinšek/STA

Častni gost, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je poudaril, da je državni praznik »priložnost, da nas spomni na to, da nas veliko več stvari povezuje kot ločuje in da lahko velike stvari za skupnost dosežemo le skupaj". Ob tem je v nadaljevanju izpostavil, da Slovenci nikoli doslej še nismo imeli tako dobrih pogojev za razvoj, kot jih imamo danes, a kljub temu pogreša več sodelovanja in medsebojnega spodbujanja.



Foto: Janez Volmajer

Osrednja govornica Majda Širca pa je opozorila, da se zgodovino rado obrača, potvarja, jo poenostavlja in prilagaja ter da je banalnost zla tisto, s čimer se soočamo danes. V zgodovino se je treba, kot je opozorila, ozirati z vso strokovnostjo in odgovornostjo, jo razumeti, predstavljati, arhivirati, sicer tvegamo nove zločine - zločine spozabe.

Posnetek proslave si lahko ponovno ogledate tukaj.  


V luči covid-19 razmer se je proslava odvila brez občinstva, spremljati pa jo je bilo mogoče prek neposrednega televizijskega in radijskega prenosa na TV Slovenija 2 in Radiu Koper.


Fotogalerija