Pojdite na vsebino

FORMA VIVA Portorož praznuje jubilejnih 60 let

Forma viva Portorož 2021 je jubilejni dogodek, ki septembra obeležuje 60. obletnico. Praznovanje se bo pričelo v petek, 10. septembra 2021, ob 10. uri s tiskovno konferenco in kratkim spremljevalnim programom na kiparskem delovišču Forme vive.

Prisotni bodo sodelujoči umetniki, predstavniki istrskih občin in pokrovitelji dogodka. Otvoritveni slovesnosti bo sledil večerni koncert na osrednjem zgodovinskem prizorišču parka skulptur (predel Linder), v čudovitem naravnem amfiteatru, obdanem s cipresami, na konici polotoka Seča. Nastopil bo komorni orkester I Filarmonici di Roma s posebnim programom, v organizaciji Združenja »Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini« Piran.

V znamenju narave in njene tesne prepletenosti s sodobno umetnostjo se letošnji simpozij ponuja kot navdih za ustvarjanje štirih kiparjev, ki so bili zaradi njihove mednarodne prepoznavnosti in uveljavljenosti neposredno povabljeni k udeležbi: Mario Lopes (1981) iz Portugalske, Jure Markota (1985) iz Slovenije, Alberto Scodro (1984) iz Italije in Max M. Seibald (1968) iz Avstrije. 

Z izborom Avstrijca Maxa Seibalda, enega od najpomembnejših zastopnikov avstrijskega sodobnega kiparstva, ki je tudi dobitnik prestižnih mednarodnih nagrad za likovne in arhitekturne dosežke, smo želeli opozoriti na pomen in izvor simpozijskega dogajanja, ki se je leta 1959 začelo v Avstriji in se kasneje razmahnilo po vsem svetu. Tudi drugi sodelujoči kiparji, Alberto Scodro, Jure Markota in Mario Lopes, so nepogrešljivi na evropskem umetniškem zemljevidu in predstavljajo kiparski vrh uveljavljenih umetnikov srednje generacije (mid-career), ki simbolno kleše kulturni in generacijski duh naše globalno povezane družbe 21. stoletja.

Ob tradicionalnem klesanju kamna bo jubilejni praznik podkrepil nadarjeni francoski vizualni in konceptualni umetnik Vincent Ceraudo (1986) iz Pariza. V parku skulptur na Seči bo ustvaril posebno umetniško intervencijo, ki jo bo predstavil ob zaključku simpozija. Rdeča nit njegovega posebnega projekta je iskanje simbioze med kamnom, glasbo, svetlobo, tradicijo in sodobnostjo.

FORMA VIVA - Umetniki na delu (foto: Obalne galerije Piran)Jubilejni simpozij bo potekal pod vodstvom v. d. direktorice Obalnih galerij Piran Mare Ambrožič Verderber in kustosinje dr. Majde Božeglav Japelj. Prvič v zgodovini te manifestacije bodo kiparske umetnine ustvarjene za štiri javne lokacije obalnih mest: v Piranu, Izoli, Kopru in Ankaranu. Občine slovenske Istre so s svojim sodelovanjem na letošnjem simpoziju podprle to edinstveno nacionalno prireditev, ki je v mednarodnih krogih prepoznavna že šest desetletij. Jubilejno simpozijsko leto (10. 9. 2021–16. 10. 2021) bo spremljal vsebinsko bogat program, ki nastaja v sodelovanju s številnimi partnerji, gospodarskimi akterji in lokalnimi skupnostmi. 

Realizacijo projekta so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Občina Piran, Mestna občina Koper, Občina Izola in Občina Ankaran v sodelovanju z Združenjem »Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini« Piran, Mediadomom Pyrhani, Avditorjem Portorož – Portorose, Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola in Šolo za kustose iz Benetk ter pokrovitelji Turistično Združenje Portorož, g.i.z., Vinakoper d.o.o., Javno podjetje OKOLJE Piran, d.o.o. , Cappuccino, Mestna Kavarna Piran in Trixin d.o.o.

V času simpozija bodo potekale različne didaktične aktivnosti za vse starostne in družbene skupine v koordinaciji kustosinje Obalnih galerij Piran Ane Papež. Bogat program bo med drugim vključeval tako laboratorije za oblikovanje kamna, kjer se bodo udeleženci pod vodstvom kiparjev seznanjali z orodji in tehnikami klesanja, kot delavnice sodobnega plesa. Ponudba delavnic bo sproti objavljena na spletni strani Obalnih galerij Piran.

Forma viva 2021 nastaja s pomočjo mladih sodelavcev Mednarodnega programa Internship OGP, v sestavi: Clemente Miccichè (kustos), Samantha Chia (likovna kritičarka) in Giorgia Simioni (kreativni vodja). Slednji so ob spominu na obletnico posodobili splet Obalnih galerij Piran in bodo pripravili priročni vodič Forma viva 2021. Ta bo vseboval informacije o kiparskem dogodku ter nekatere druge koristne podatke o krajih in kulturnih znamenitostih slovenske Istre.

Pomemben informativni presežek letošnje manifestacije predstavlja realizacija trojezičnega spletnega avdio-video vodiča z imenom VIRTUALNA FORMA VIVA, s kratkimi opisi enaindvajsetih skulptur v parku in zunaj njega. Avtorja spletnega projekta sta režiser in montažer Črt Brajnik ter spletni informatik Marko Peršolja iz Kopra. Dostopen je na posodobljeni spletni strani www.obalne-galerije.si (Razstave – Virtualna Forma viva)

KONTAKTI IN SOCIALNA OMREŽJA

Obalne galerije Piran
info@obalne-galerije.si | www.obalne-galerije.si | Facebook: @Obalne galerije Piran |Instagram: obalnegalerijepiran

Turistično Združenje Portorož, g.i.z.
info@portoroz.si | www.portoroz.si | Facebook: @Portoroz & Piran| Instagram: portorozpiran

Občina Piran
obcina.piran@piran.si | www.piran.si | Facebook: @ObcinaPiran

Občina Izola
posta.oizola@izola.si | www.izola.si | Facebook: @obcinaizola

Mestna občina Koper
obcina@koper.si |www.koper.si | Facebook: @eKoper, @ZupanMOK| Instagram: ales­_brzan, visitkoper | Twitter: @ZupanMOK, @Koper_Istra

Občina Ankaran
info@obcina-ankaran.si |www.obcina-ankaran.si | Facebook: @Obcinankaran

Združenja »Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini« Piran
comunita.italiana@siol.net |www.comunitapirano.com | Facebook: @Comunita degli Italiani Giuseppe Tartini