Pojdite na vsebino

Jesen maratonov

Istrski kolesarski maraton
Istrski kolesarski maraton, foto: Branko Furlanič, Fuf.si

Prvi oktobrski konec tedna je bil športno obarvan. V središču Ankaran je bilo namreč živahno, saj so bile v okviru prireditve Istrski kolesarski maraton organizirane številne aktivnosti.

Začelo se je že v soboto dopoldne z družinskim kolesarskim izletom. Udeleženci so se zapeljali proti Valdoltri in nato na panoramsko vožnjo med vinograde Debelega rtiča. Ob povratku so se zapeljali do plaže Valdoltra in pot nadaljevali do samostana sv. Nikolaja. Na kratko so postali v parku spomina, pri spomeniku narodnega heroja Aleša Beblerja - Primoža. Ogledali pa so si tudi sredozemski slani travnik in školjčišče na Sv. Katarin. 

V tem času pa so obiskovalci prireditve v središču Ankarana spoznavali ponudbo turističnih in kolesarskih ponudnikov, ki so se predstavljali na stojnicah. Otroci so se zabavali na gledališki predstavi in likovnih delavnicah na temo varnosti v prometu, dogajanje pa se je sklenilo z mini maratonom, na katerem so se pomerili najmlajši kolesarji.

Naslednji dan, nedelja, 6. oktobra, pa je bil namenjen osrednjemu dogodku, in sicer maratonu, ki se je – na vseh treh trasah (15, 48, 78 km) – začel ob 10. uri. Navijači, ki so med tem čakali v startu oz. cilju, so lahko tudi na dan tekme na stojnicah odkrivali lokalno ponudbo, organizirani pa so bili tudi preventivni programi, meritve in testiranja na Otoku zdravja. Kolesarje pa so ob vrnitvi v cilj čakali pogostitev, odrska animacija, glasbeni program, žreb bogatih nagrad in seveda priznanja za najhitrejše. 


Konec septembra se je v slovenski Istri odvil drugi polovični maraton Ironman. Svetovno znani športni dogodek – triatlon, na katerem se tekmovalci pomerijo v plavanju, teku in kolesarjenju, je na obalo privabil 1700 tekmovalcev ter številne navijače, dogajanje pa je minilo v pristnem športnem vzdušju. Uradni zmagovalec v moški kategoriji je bil Nemec Maurice Herwig, ki je svoj nastop zaključil že po 4 urah in 15 minutah, zmagovalka v ženski kategoriji pa Avstrijka Sonja Tajsich, ki se mu je na cilju pridružila 36 minut kasneje. Prva Slovenca na cilju sta bila Jure Majdič s časom 4 ure in 17 minut, ki je v moški kategoriji zasedel drugo mesto, in Simona Dolinar Majdič, ki je končala s časom 5 ur in nekaj sekund. Zmagovalci pa so seveda vsi, ki so prečkali ciljno črto.