Pojdite na vsebino

O koronavirusu na otroku prijazen način

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je pripravila letak in zloženko o koronavirusu, ki sta vsebinsko prilagojena otrokom in mladostnikom, da bi tudi tej skupini na primeren način podali kakovostne in razumljive informacije.

Ob prvem valu koronavirusne epidemije se je pokazalo, da so otroci in mladostniki imeli premalo kakovostnih informacij, podanih na njim razumljiv način. 

O koronavirusu na otrokom prijazen način, vir: ZPMS

Otroci in mladostniki so družbena skupina, ki je bila ranljiva že pred pandemijo. Družba jih prepogosto ne vključuje v zadeve, ki so zanje pomembne, socialne, izobraževalne in druge neenakosti so se poglobile. Ob pojavu virusa so se otroci in mladostniki kar naenkrat morali soočiti s popolnoma novo realnostjo. Zaznali so skrbi staršev, negotovost obdobja, zaskrbelo jih je za svoje zdravje in zdravje najbližjih, bili so nejevoljni, ker se niso mogli družiti s prijatelji. Da bi lažje razumeli, kaj se dogaja, in se posledično bolje odzivali na epidemiološke ukrepe, tudi otroci in mladostniki potrebujejo kakovostne informacije, podane na njim razumljiv način.

Zato so na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) pripravili otrokom prijazno gradivo, ki orisuje širšo sliko delovanja človeškega imunskega sistema v boju proti virusom in ostalim nevarnostim ter hkrati podaja ključne informacije o trenutnem koronavirusu SARS-CoV-2: 

Tako zloženka kot letak sta lahko v veliko pomoč staršem ter učiteljem in vzgojiteljem pri odgovarjanju na nešteta otroška vprašanja. Boljša informiranost bo prispevala k večjemu občutku varnosti ter razumevanju smiselnosti ukrepov.

Vabljeni k branju!

Izdajo zloženke in letaka sta delno finančno podprla Nacionalni inštitut za biologijo in Kemijski inštitut.