Pojdite na vsebino

Ob svetovnem dnevu knjige predstavitev ankaranske Fontane

Revija Fontana - naslovka
V ankaranski izdaji revije Fontana se predstavijo ankaranski kulturniki in literati.

Ob današnjem svetovnem dnevu knjige bo 18. uri v Medgeneracijskem središču Ankaran srečanje z avtoricami in avtorji, ki nastopajo v nedavno izdani ankaransko obarvani reviji Fontana.

Ankaransko številko revije Fontana, namenjene književnosti in kulturi, je izdalo Kulturno umetniško društvo Faral skupaj s knjigarno Libris kot založnikom ter ob finančni podpori Občine Ankaran, Zveze društev upokojencev Slovenije in Javnega sklada kulturnih dejavnosti Slovenije.

V njej se predstavijo le ankaranski literati. V prvem sklopu so odlomke svojih romanov med drugim objavili Anton Jurinčič (Vojna starih Slovanov), Zoran Markuža (Milena) in Dana Kavšček (Zapisi iz Afrike). Roman Vojna starih Slovanov je že izšel in bil tudi predstavljen v Medgeneracijskem središču Ankaran. Drugi del revije je namenjen poeziji, ki jo pišejo Maja Pišot Cvikl, Alenka Pišot, Vasja Klun, Zorko Škvor in Edelman Jurinčič. Gre za poezijo, ki z impresijami in tudi nekoliko avantgardnimi pristopi nagovarja čustva in razpoloženje bralcev. V ankaranski izdaji Fontane najdemo tudi poobjave intervjujev z ankaranskimi kulturniki, ki so bili prvotno objavljeni v občinskem glasilu Amfora.

Zadnji del revije je posvečen pokojnemu pisatelju Marjanu Tomšiču. Pisatelj in literarni kritik Jože Štucin se je poglobil v Tomšičevo zadnjo knjigo, v kateri je zapisal Jezusove prilike. Te je Tomšič izdal pod psevdonimom. Literarna zgodovinarka dr. Vladka Tucovič Sturman pripoveduje o Tomšičevi Istri z vidika magije, mita in magičnega realizma.

Sekcija za kulturo pri Društvu upokojencev Ankaran, Občina Ankaran in knjigarna Libris vabita danes ob 18. uri v Medgeneracijskem središču Ankaran (Ulica Rudija Mahniča 1) na srečanje z avtorji ankaranske Fontane. Prisotni bodo:

•             pisateljica Dana Kavšček in pisatelja Zoran Markuža ter Anton Jurinčič,

•             pesnice Maja Pišot Cvikl, Anja Peternel in Alenka Pišot ter pesniki Vasja Klun, Zorko Škvor in Edelman Jurinčič,

•             znani ankaranski kulturniki, s katerimi so bili opravljeni intervjuji za glasilo Amfora.

 

Vljudno vabljeni!