Pojdite na vsebino

Odločitev o zmagovalcu EPK 2025 bo znana decembra

Do razglasitve zmagovalca, slovenskega mesta za Evropsko prestolnico kulture 2025, nas loči dober mesec dni in vsi že nestrpno pričakujemo odločitev mednarodne komisije konec decembra. Naša pripravljalna ekipa ne počiva, kar dokazuje tudi nova trojezična spletna stran www.piran2025.eu.

Piran (foto: Jaka Ivančič)

Praznični december bo za ekipo EPK izredno intenziven, čeprav je kandidaturna knjiga že napisana. Več kot dve leti smo skupaj z občankami in občani gradili vsebine projekta Piran-Pirano 4 Istria 2025 ali krajše PI2025. Knjiga je odraz participativnega procesa dela pripravljalne ekipe z več kot 43 domačimi kulturnimi operaterji, 13 znanstveniki, profesorji in mednarodnimi strokovnjaki. V tem mesecu sledijo potrditve knjige na občinskih svetih mest, ki skupaj kandidiramo za naziv Evropska prestolnica kulture.

Močno partnerstvo

Župani štirih občin Piran, Izola, Koper in Ankaran so lansko leto podpisali pismo o nameri in tako formalno potrdili skupno sodelovanje. Projektu PI2025 so se na poti pridružili številni mednarodni partnerji, ki so se s podpisom memorandumov zavezali k sodelovanju in tudi finančnemu doprinosu - od regij do mestnih občin, kulturnih inštitucij in podjetij, šol ter posameznikov. Z nami so mesta hrvaške Istre z Istrsko Županijo in regija Veneto, skupaj z Benetkami, Trstom in Miljami.

Monfort (foto: David Lotrič Banovič)

Širimo znanje in vezi

Na mednarodni natečaj Big picture, ki je v zaključni fazi, se je odzvalo več kot 20 mednarodnih kulturnih inštitucij, ki so z umetniškimi deli posameznikov ali skupin preko sodobnih medijev od fotografije, videa do tekstovnih zapisov odgovorili na pereča družbena vprašanja, ki jih odpira tematika podnebnih sprememb. Delavnice za krepitev zmogljivosti kulturnih operaterjev so širile znanje in prinesle nov vpogled v naš vsakdan. Nobelova nagrajenka, prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj nas je med drugim opozorila na pomembnost odpornosti na podnebne spremembe. Naši ambasadorji z jadrnico Way of life skupine Ewol, zmagovalci Barcolane 2019, predstavljajo sinonim ekipnega usklajenega delovanja miselnosti prvakov. Začrtana smer plovbe PI2025 je med drugim prepričala tudi uspešna slovenska podjetja, kot so na primer Luka Koper d.d., CPK d.d., Sava turizem d.d., Istrabenz turizem d.d., Vinakoper d.o.o., itd. 

EPK in WayofLife (foto: Aleš Rosa)

Kako naprej

Konec decembra, tik pred novim letom, sledita zaključni fazi kandidaturnega procesa  ̶  obisk mest mednarodne komisije in zadnje, t.i. »zaslišanje« pred odločevalci. »Zaradi epidemije covid-19 bosta ključna mejnika na naši skupni poti do zmage potekala digitalno, priprave nanju pa so prilagojene razmeram v skladu z nacionalno zakonodajo«, opiše nadaljnje korake Martina Gamboz, vodja kandidaturnega procesa PI2025. »Da znamo razmišljati širše kot del večje celote in smo zato zanimivi za Evropo, smo že dokazali z uvrstitvijo v drugi krog kandidaturnega procesa. Z nami so ključni partnerji, lokalno gospodarstvo in občani posamezniki, kar nakazuje na široko podporo projektu,« dodaja Martina Gamboz.  

Ekipa EPK PI2025

Kontakt: piran4istria2025@gmail.com