Pojdite na vsebino

Odprtje festivalskega dogajanja »Poletje v Ankaranu«

poletje-v-ankaranu-2022fotojanezvolmajer
Poletje v Ankaranu 2022, Foto: Janez Volmajer

Na zadnji junijski večer svoja vrata tudi uradno odpira festival Poletje v Ankaranu 2022, ki na svoji tradicionalni prizorišči z veličastno naravno kuliso, ki jo nudi morje, v Valdoltro in na Študent, prinaša pester nabor vsebin za vse generacije.

Do konca avgusta bo tako Ankarančanom in obiskovalcem na voljo več kot 40 izbranih dogodkov. 

Prva bo danes ob 21. uri do občinstva spolzela Kaplja soli, monodrama tržaške igralke in režiserke Patrizie Jurinčič Finžgar s poezijo Edelmana Jurinčiča, v izvedbi SSG Trst. Že dan kasneje, 1. 7., ob enakem času pa bodo srca zaigrala ob zvokih izjemnega kitarista Tea Collorija in zasedbe Momento Cigano. Tudi sicer bodo glasbenim sladokuscem namenjeni petkovi in sobotni večeri, ljubiteljem gledališča in poezije nedeljske večerne ure, najmlajši pa bodo na svoj račun prišli ob četrtkih popoldan. 

 Med 30. junijem in 27. avgustom bodo občinstvo navdušili raperja Vazz in Masayah; Dimek in Klarič (MI2) v večeru o vinu in ljubezni; Gwen Hughes (jazz in soul večer); Denis Beganović Trio (jazz in soul večer); Imer Traja Brizani s skupino Amala (romski simfonični etno jazz večer); Katalena; Počeni škafi in Manouche (swing večer); Robert Vatovec Big Band; Hamo Tribute 2 Love; Janez Dovč, Sabina Cvilak in Goran Krmac; Pantaloons; Ariana Lucas; Žan Serčič in Dire Straits Project in finalisti 41. festivala Melodije morja in sonca s predstavitvenim večerom največjih uspešnic festivala.

 V okviru 29. Primorskega poletnega festivala bodo nastopili Jure Ivanušič s Kabaretom, Aleš Valič in Francesco Borchia z Morjem sten in Svetlana Makarović z Balado o Sneguročki. V sodelovanju s Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Ankaran pa sta pripravljena koncerta skupin Zucchero Tribute in Sond du Xango' (jazz in soul večer). Julija in avgusta se bodo v Ankaranu vrteli tudi filmski koluti, in sicer kar petkrat. Kino Istra bo postregel z izvrstnim izborom filmov, v Valdoltri se bodo obiskovalci smejali dovtipom enega najbolj priljubljenih stand-up komikov Perice Jerkoviča, ki jih bo prepletal s skladbami kantavtorja Roberta Petana, na predpraznični avgustovski večer pa se bomo prepustili pesnici Anji Zag Golob ob muziciranju odličnega skladatelja in harmonikarja Draga Ivanuše. Otroke bodo ob četrtkih ob 18. uri obiskali Dvorni norček Beni, Čebelici Tinka in Tonka, Gusarsko gledališče kapitana Dade in številni drugi zanimivi liki, ki jih bodo ponesli v svet pravljic, kjer bodo tudi izdelovali zmaje, velikanske balone, si poslikali obraze in se brezskrbno predajali poletju.

 V naslednjih dneh bodo občani prejeli na dom julijsko programsko knjižico, v kateri bodo dogodki podrobneje opisani. Program pa je dosegljiv tudi na spletu: www.prireditve-ankaran.si

Med obema prizoriščema festivalskega dogajanja bo vozil tudi brezplačni poletni avtobus, ki ga organizira Občina Ankaran s ciljem zagotavljanja boljše dostopnosti plaž za občane in obiskovalce ter zmanjšanja prometa in pritiska na parkirišča. Obenem pa je lokalna skupnost do septembra občanom in obiskovalcem Ankarana omogočila tudi brezplačno vožnjo znotraj občine na redni avtobusni liniji od Lazareta do Kopra.

 Obisk vseh dogodkov je brezplačen. Vljudno vabljeni!

 Knjižica Poletje v Ankaranu, julij 2022