Pojdite na vsebino

Podpis sporazuma, ki utrjuje evropsko razsežnost kandidature za EPK 2025

V petek, 16. oktobra, se bo v Puli odvil pomemben dogodek v zaključni fazi priprave drugega kroga skupne kandidature slovenskih istrskih mest pod vodstvom Pirana za naziv Evropska prestolnica kulture 2025.

Z Istrsko županijo bodo ob slovesnem podpisu Sporazuma o sodelovanju sodelovali župani slovenskih občin Piran, Izola, Koper in Ankaran – Đenio Zadković, Danilo Markočič, Aleš Bržan in Gregor Strmčnik. S podpisom sporazuma bodo tako formalno potrdili čezmejno partnerstvo s krovno istrsko regijo za izvedbo projekta Piran-Pirano 4 Istria 2025. Partnerstvo vključuje tudi pomembne kulturne institucije Istre in mesta Buje, Umag, Poreč, Novigrad, Rovinj, Labin, Vodnjan, Pula, Pazin in Opatija.

Preseganje meja je eno od ključnih področij, ki jih zajema kratek, a pomenljiv slogan #valsprememb, pod katerim poteka kandidatura za Evropsko prestolnico kulture leta 2025. Tudi zato je dogodek pomemben mejnik v uresničevanju vizije o povezovanju.

»Za Istro in Severni Jadran je naša kandidatura nedvomno zgodovinski trenutek. Evropsko razsežnost potrjujejo partnerstva, ki smo jih utrdili v teh mesecih. Piran-Pirano 4 Istria 2025 podpirajo mesta Benetke, Trst, Milje in dežela Veneto v Italiji ter Istrska županija z vsemi svojimi občinami na Hrvaškem,« ponosno pove Martina Gamboz, vodja kandidature, ki se bo udeležila petkovega dogodka.  

Dogodek bo potekal v muzejsko-galerijskem prostoru Sveta srca v Puli. Svečani podpis je predviden ob 12. uri, izjava za medije pa ob 12.45. Pridružite se nam!