Pojdite na vsebino

Praznovanje občinskega praznika Občine Ankaran in dneva državnosti

vabilo-slo
Vabilo na občinski praznik Občine Ankaran

Dogodek ob letošnjem občinskem prazniku bo v soboto, 18. junija 2022, ob 19. uri na Sv. Katarini. Na odru bodo poleg tradicionalnih nastopov pevskega zbora OšV Ankaran in MePZ Ulka nastopili Perpetuum Jazzile, prijetno druženje ob glasbi pa se bo nadaljevalo s skupino Lean Kozlar Luigi trio.

21. junija, na dan poletnega solsticija in sprejema odloka o Krajinskem parku Debeli rtič, praznuje Občina Ankaran. Potem ko je bilo zaradi omejitev praznovanje kar dve leti zapored onemogočeno, je letos obeležba praznovanja občinskega praznika občine Ankaran in dneva državnosti znova organizirana. Dogodek bo v soboto, 18. junija 2022, ob 19. uri na Sv. Katarini.  

Občanke in občani so vabilo na praznovanje občinskega praznika in dneva državnosti prejeli na dom, skupaj z brošuro Krajinskega parka Debeli rtič, ki je bil z odlokom ustanovljen pred natanko štirimi leti, 21. junija 2018. V tem času je bil v sklopu parka uspešno vzpostavljen naravovarstveni nadzor nad kopnem; v pripravi sta načrt upravljanja in zaris učnih poti, kar naj bi bilo zaključeno še v letu 2022. Park že sodeluje v mednarodnih projektih in z lokalnimi deležniki ter drugimi zavarovanimi območji. V teku so aktivnosti za vzpostavitev naravovarstvenega nadzora na morju in označitev morskih meja parka.


Letošnje praznovanje je prvič umeščeno na Sv. Katarino; na območje, ki ga je občina pridobila pred kratkim in ki bo namenjeno družbenim vsebinam – društvom, občanom, mladini. Čeprav se je območje šele začelo urejati, in je do njene končne podobe še dolga pot, je Sv. Katarina že zasijala v novi podobi. Območje je očiščeno in urejeno; ima nove tlakovane površine in zelenice, razsvetljavo, klopi in zunanje fitnes naprave. Pred njimi se vse do morja razteza urejen pas mivke, namenjen sproščenemu preživljanju prostega časa. Sv. Katarina počasi pridobiva svojo celostno, kakovostnejšo podobo, njen namen je jasnejši. 18. junija bo gostila svoje prvo veliko praznovanje, s tem pa občina prostor, ki je bil desetletja v zasebni lasti, simbolno predaja ljudem.  

Zunanje fitnes naprave na Sv. Katarini (foto: Občina Ankaran)

Vljudno vabljeni v Ankaran! 

V soboto, 18. 6. 2022, bo živahno na Sv. Katarini. Za prihod si lahko izberete pešpot od naselja do Sv. Katarine in se sprehodite po novem lesenem mostovžu čez slani travnik, ki je prvotno nastal z namenom zaščite edinstvene vegetacije. V teh dneh so bile na območju varovane narave postavljene nove informativne table, s katerimi bo obisk slanega travnika tudi poučen. 

Z julijem pa se v Ankaranu začenja tradicionalno festivalno »Poletje v Ankaranu«, ponovno obogateno s kakovostnimi kulturnimi prireditvami v Valdoltri, Adrii in na Študentu.

Nove informacijske table na slanem travniku (foto: Občina Ankaran)

24. junija 2022 bo v Avditoriju Portorož slavnostna obeležba dneva državnosti v skupni izvedbi istrskih obmorskih občin. Vljudno vabljeni!