Pojdite na vsebino

Pridružili smo se praznovanju japonskega novega leta

Kagami biraki 2
Del programa tokratnega slavja Kagami biraki je bila tudi predstavitev japonskih borilnih veščin. (Foto: Jadran Rusjan)

Kagami biraki je tudi v Sloveniji vse bolj znana besedna zveza. Tradicionalno slovesnost praznovanja japonskega novega leta in predstavitve juda kot edukativne metode smo namreč minuli konec tedna v Sloveniji gostili že petič.

Slavje se je začelo že s petkovim nastopom japonske umetnice Shinobu Kikuchi v Avditoriju Portorož in se v soboto nadaljevalo s celodnevno prireditvijo v športni dvorani Osnovne šole Koper, ki so jo skupaj pripravili vsi judo klubi slovenske Istre, vse štiri občine slovenske Istre, Japonsko veleposlaništvo v Sloveniji in Judo zveza Slovenije, pri čemer je organizacijske vajeti držal v rokah domači judo mojster in zanesenjak Mojmir Kovač.

Poleg treh podžupanj - Agnese Babič iz Občine Izola, Manuele Rojec iz Občine Piran in Mateje Hrvatin Kozlovič iz Mestne občine Koper - si je prireditev z zanimanjem ogledal tudi ankaranski župan Gregor Strmčnik. Med gosti (in govorci) so bili tudi japonska veleposlanica v Sloveniji Akiko Yoshida, predsednik Judo zveze Slovenije Borut Marošek, zastopnik znamke Toyota (partnerke prireditve) v Sloveniji Andrej Jereb, častni predsednik Judo kluba Koper Ivo Marinič, predsednik Judo zveze Furlanije – Julijske krajine Sandro Scano, predsednik Judo kluba 15. maj Iztok Babič in drugi prijatelji slovenske judo scene.

Kagami biraki 3Občinstvu je svoje veščine predstavilo približno 250 nastopajočih. (Foto: Jadran Rusjan)

V športni dvorani OŠ Koper se je zbralo med 700 in 800 obiskovalcev, ki so z zanimanjem spremljali, kar je imelo pokazati približno 250 nastopajočih, od najmlajših judoistov do najbolj izkušenih mojstrov te športne discipline, ki ni le borilna veščina, temveč predvsem edukativna metoda, ki uči, kako vzgojiti človeka, da bo vsak dan boljši in da bo čim več lahko prispeval okolju, v katerem živi.

Tokratni Kagami biraki je zaznamovalo tudi praznovanje 30. obletnice judo inkluzije v Sloveniji, ki se je začela prav v Kopru, ter državnega prvenstva v inkluzivnem judu. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi predstavitev japonskih borilnih veščin ter ob stojnicah in na delavnicah spoznali različne prvine japonske kulture, denimo izdelovanje figur iz papirja (origami) ali kako nositi jukato, neformalno in bolj lahkotno različico kimona.

Kagami biraki se je, kot narekuje običaj, sklenil s posebnim ritualom razbijanja pokrova soda, ki izvira iz tradicije samurajev in naj bi prinašal srečo v novem letu. Tokratno bo v znamenju zmaja.

Kagami biraki 4Razbijanje pokrova soda je ritual, s katerim se po tradiciji sklene praznovanje japonskega novega leta. (Foto: Jadran Rusjan)