Pojdite na vsebino

Pridružite se prostovoljcem programa Starejši za starejše

Pomoč starejšim
Bistvo programa je v tem, da prostovoljci obiščejo starejše nad 69 let in jim po potrebi organizirajo pomoč. (Foto: pexels.com)

Društvo upokojencev in starejših občanov Ankaran poziva upokojenke, upokojence in starejše občane Ankarana, da se pridružijo prostovoljcem programa Starejši za starejše, ki je namenjen oskrbi starejših.

»S pomočjo prostovoljcev bomo začeli izvajati pomoč na domu za starejše,« so zapisali v društvu ter povabili na kratek informativni sestanek in usposabljanje, ki bosta v petek, 3. novembra, ob 16. uri v Centru dnevnih aktivnosti za starejše (Ulica Rudija Mahniča 1, Ankaran).

Kot ugotavljajo, v Ankaranu danes živi 1114 občanov, starejših od 60 let, kar predstavlja tretjino vseh prebivalcev v Občini Ankaran. »Za bolj kakovostno in neodvisno življenje in zato, da bi ostali čim dlje v domačem okolju, mnogi potrebujejo pomoč sosedov in vrstnikov - prostovoljcev. Zlasti so pomoči potrebni tisti starejši, ki živijo sami, zato smo se v Društvu upokojencev in starejših občanov Ankaran tudi ob sodelovanju Občine Ankaran odločili, da ponovno vstopimo v program Starejši za starejše, ki ga izvaja Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in ga podpira Evropska unija,« so zapisali.

Program Starejši za starejše je v Ankaranu v obdobju med leti 2011 in 2017, ko problematika starejših še ni bila tako zaskrbljujoča kot danes, že izvajalo šest prostovoljk in prostovoljcev, ki so obiskali 309 občanov Ankarana. Bistvo programa je v tem, da prostovoljci obiščejo starejše nad 69 let in jim po potrebi organizirajo pomoč. 

Svojo prijavo za prostovoljca/prostovoljko lahko pošljete tudi po e-pošti duankaran@gmail.com ali po SMS sporočilu na telefonsko številko 030 653 465.

»V Ankaranu se prebivalstvo stara hitreje kot v Sloveniji, delež starejših v Ankaranu je okoli 20 odstotkov nad slovenskim povprečjem. To pomeni, da bo – če v prihodnjih letih ne bo priseljevanja v našo občino -  delež starejših od 65 let do leta 2026 znašal že 32,9 odstotka, do leta 2031 pa kar 41,1 odstotka vseh prebivalcev,« opozarjajo v Društvu upokojencev in starejših občanov Ankaran.

V Sloveniji se glede na utemeljene demografske potrebe pripravlja nov Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo stopil v veljavo leta 2025. »V prihodnje bodo starejši vse bolj odvisni od drugih, kar nam pokaže hitro rastoči kazalnik – koeficient starostne odvisnosti mlajših in starejših,« opominjajo v Društvu in utemeljujejo: »Ta koeficient je v Ankaranu leta 2021 znašal 39,9, do leta 2026 bo dosegel vrednost 67,95 in se do leta 2031 povzpel na 84,69. Torej 85 starejših in mlajših oseb v Ankaranu bo v letu 2031 odvisnih od 100 oseb, ki bodo zaposlene. To zahteva NUJNO REŠEVANJE problematike starejših občanov v Ankaranu tudi z institucionalnim varstvom v obliki DNEVNEGA CENTRA in DOMA UPOKOJENCEV ter gradnjo VAROVANIH STANOVANJ za starejše. Starejši zato sodimo, da se mora občina Ankaran lotiti reševati te problematike že v prihodnjem dvoletnem proračunu za obdobje 2024-2025,« so še zapisali v Društvu.