Pojdite na vsebino

Univerzalna občinska štipendija za ankaranske dijake in študente

predstavitevodloka1
Predstavitev predloga Odloka o štipendiranju na majski redni seji Občinskega sveta Občine Ankaran. Foto: Občina Ankaran

Na majski redni seji Občinskega sveta Občina Ankaran je bil predstavljen predlog Odloka o štipendiranju, ki za mlade s statusom dijaka in študenta s stalnim prebivališčem v Ankaranu predvideva univerzalno štipendijo, v višini od najmanj deset do več sto evrov.

Predlog odloka predvideva osnovno štipendijo za dijake in študente, ki bo določena v točkah za štipendijo (TZŠ), kar za dijaka pomeni osnovno štipendijo v višini najmanj 10 TZŠ oz. za študenta 15 TZŠ. Vrednost točke v EUR vsako leto določi župan in ne sme biti manjša od 1 EUR. Predlog odloka predvideva, da se znesek štipendije lahko zviša na podlagi meril, izraženih s korekcijskimi količniki, ki so po predlogu naslednja: učni oz. študijski uspeh predhodnega letnika, izjemni dosežki, deficitarnost poklicev ali izobrazbe šolanja, družbena angažiranost, kraj šolanja/študija in vrsta nastanitve.

Štipendija je namenjena ankaranski mladini kot spodbuda pri izobraževanju, povečanju dostopnosti in doseganju višje ravni izobrazbe, izboljšanju zaposljivosti in aktivnega vključevanja mladih v lokalno okolje ter je združljiva z drugimi štipendijami.

Odlok bo predvidoma obravnavan na junijski seji občinskega sveta. Če bo potrjen, bo prvi štipendijski razpis bo najverjetneje objavljen že v začetku letošnjega šolskega leta.