Pojdite na vsebino

V Kučibregu in Hrvojih ob poklonu padlim poziv k miru na svetu

Slovesnost Kučibreg 2023 4
Ankarančanki Vera Poljak in Nadja Štok ter predsednik Združenja borcev Ankaran Jadran Pišot med polaganjem cvetja na pokopališču v Hrvojih

Novembra 1944 je v Kučibregu in okoliških krajih v bitki proti nemškemu okupatorju padlo 120 partizanov. S slovesnostma v Hrvojih in v Kučibregu smo v nedeljo, 5. novembra, počastili spomin nanje.

Vsakoletna slovesnost pri spomeniku v Kučibregu nam ni le v opomin, da se kaj podobnega ne sme več ponoviti, Istrani treh narodnosti in treh držav z njo poudarjajo tudi pomen sožitja treh narodov, ki se srečujejo in živijo na istem območju.

Slovesnost Kučibreg - ležečeNa spominski slovesnosti v Kučibregu se vsako leto zbere množica udeležencev. Foto: ZB Koper

Nedeljskih spominskih slovesnosti smo se udeležili tudi Ankarančani. Najprej tiste na pokopališču v Hrvojih in nato pri spomeniku v Kučibregu, pred katerega je tudi naša delegacija na čelu s predsednikom ZB Ankaran Jadranom Pišotom - tako kot več deset drugih delegacij raznih protifašističnih in borčevskih organizacij ter številnih občin iz hrvaškega, slovenskega in italijanskega dela Istre - položila cvetje.

Slovesnost Kučibreg 2023 5Župan Gregor Strmčnik z Ankarančankama Vero Poljak in Nadjo Štok, ki sta poskrbeli za položitev cvetja.


Prireditev s trijezičnim kulturnim programom je zaznamovala odločna zahteva po miru na svetu. K prekinitvi vojn sta pozvala tako župan Občine Buje Fabrizio Vižintin kot slavnostni govornik, predsednik ZZB Slovenije Marijan Križman. »Mi nosilci vrednot narodnoosvobodilnega boja moramo biti v prizadevanjih po njihovi ohranitvi še bolj odločni, glasni in povezani, tako kot so bili naši starši in nonoti Italijani, Hrvati in Slovenci tu na Kučibregu, ko so branili svobodo, mir in svoja ognjišča,« je v svojem govoru poudaril Križman in opozoril, da »se pošast druge svetovne vojne še vedno plazi po Evropi in išče somišljenike za prevzemanje oblasti na najbolj nizkotnih političnih osnovah«.

Kučibreg KrižmanZbrane na slovesnosti v Kučibregu je nagovoril predsednik ZZB Slovenije Marijan Križman. (Foto: ZB Koper)