Pojdite na vsebino

2. avgust je svetovni dan okoljskega dolga

Dan okoljskega dolga
Dan okoljskega dolga

Global Footprint Network vsako leto izračuna dan okoljskega dolga na podlagi podatkov o nacionalnem odtisu in biokapaciteti. Letos je tako po svetu dan okoljskega dolga 2. avgusta, v Sloveniji pa smo dan ta dan dosegli že sredi aprila.

Dan okoljskega dolga označuje datum, ko letno povpraševanje in poraba naravnih virov presežeta vse, kar lahko Zemlja proizvede ali obnovi v celem letu. 

"To se dogaja, ker v ozračje oddajamo več ogljikovega dioksida, kot ga lahko absorbirajo naši oceani in gozdovi, izčrpavamo staleže rib hitreje, kot jih je mogoče obnoviti, in posekamo gozdove, preden lahko ponovno zrastejo. Posledice so izjemno visoki vročinski valovi, neustavljivi gozdni požari, uničujoče poplave in dramatične suše, ki so vse pogostejši po vsem svetu," so sporočili iz okoljevarstvene organizacije WWF Adria.

Medtem ko je 2. avgust svetovni dan ekološkega dolga, je bil v Sloveniji že 18. aprila - to pomeni, da smo na ta dan porabili vse naravne vire, ki jih zemlja lahko obnovi v enem letu, v Črni gori 13. maja, na Hrvaškem in v BiH-u 29. maja, v Severni Makedoniji 7. junija, v Srbiji in na Kosovu 8. julija, v Albanijo pa bo prispel 3. novembra, so navedli v WWF Adria.

Povzeto po rtvslo.si


Medobčinska uprava Istre