Pojdite na vsebino

Dovoljenje občine za začasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom

hrup-2
Za čezmerno obremenitev okolja s hrupom je treba dati vlogo. Foto: Pexels.com

Za organizacijo javne prireditve, na kateri je načrtovana uporaba zvočnih naprav, ki bodo presegale mejne ravni vrednosti kazalcev hrupa v okolju je po zakonodaji treba pridobiti dovoljenje občine za začasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom.

Dovoljenje se izdaja za:

  • javne shode, ki predstavljajo vsako organizirano zbiranje oseb zaradi izražanja mnenj in stališč o vprašanjih javnega ali skupnega pomena na prostem ali v zaprtem prostoru, kjer je dostop dovoljen vsakomur,

in

  • javne prireditve, ki predstavljajo vsako organizirano zbiranje oseb zaradi izvajanje kulturne, športne, zabavne, izobraževalne, verske ali druge aktivnosti tako, da je udeležba brezpogojno ali pod določenimi pogoji dovoljena vsakomur.

Za popolno vlogo se šteje izpolnjena vloga, ki jo najdete na naslednji povezavi ter priložene obvezne priloge:

  •  poročilo o emisiji hrupa v okolje, katerega izdelavo mora zagotoviti organizator prireditve. Poročilo o emisiji hrupa v okolje lahko izdela oseba, ki je v skladu s predpisi s področja varstva okolja, ki urejajo hrup v okolju, pridobila pooblastilo za izvajanje obratovalnega monitoringa hrupa za vire hrupa.

ali

  • druga dokumentacija - dokumentacija o nazivni električni moči in številu zvočnih naprav ter
    načrt prireditvenega prostora in njegove neposredne okolice v merilu 1:1000 (na njem morajo biti označeni tlorisi najbližjih stavb z varovanimi prostori*, ki od zvočnikov niso oddaljene več kot 600 m, in to v vseh smereh, ki od glavnih osi zvočnikov niso odklonjene več kot 45 stopinj).

Pridobljeno dovoljenje je obvezna priloga k vlogi za organizacijo javne prireditve, zato ga je treba pridobiti pravočasno. Vloga naj bo oddana vsaj 15 dni pred rokom oddaje vloge za organizacijo javne prireditve. Več informacij o pridobitvi dovoljenja za izvedbo javne prireditve oziroma javnega shoda, ki vam ga izda Upravna enota, najdete na naslednji povezavi.