Pojdite na vsebino

Osrednji dogodek v podporo Ukrajini ob 1. obletnici vojne

20230223160259214ios
Dogodka se je udeležil tudi župan Gregor Strmčnik skupaj s 25 Ukrajinci z Nastanitvenega centra Debeli rtič. Foto: Nastanitveni center Debeli rtič

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je 23. februarja, na predvečer obletnice začetka vojne v Ukrajini, priredila osrednji dogodek v znak podpore Ukrajini in sočutja z Ukrajinkami in Ukrajinci.

Predsednica je v svojem govoru obsodila rusko agresijo v Ukrajini in podprla prizadevanje Ukrajink in Ukrajincev za državno suverenost.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je v svojem govoru podprla Ukrajino v prizadevanju za lastno suverenost. Foto: Katja Kodba/STA

Svoj nagovor je imel tudi ukrajinski veleposlanik Andrii Taran. V imenu Ukrajink in Ukrajincev, ki so svoje zatočišče našli v Sloveniji, pa je spregovorila Anna Kravchenko. Ob tej priložnosti je zbrane prek videoposnetka pozdravila tudi Olena Zelenska, soproga ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Kulturni program so pripravile mlade glasbenice, vključene v humanitarno-umetniški projekt Glasba za prihodnost – Music for the future: pianistka Olena Tsymbal iz Zaporožja ter sestri Anna in Sofiia Kysliak, violinistki, ki sta že drugič morali zapustiti svoj dom – leta 2014 sta z družino pobegnili iz okupiranega Donbasa, lani pa iz Kijeva.

V kulturnem programu so nastopile ukrajinske glasbenice. Foto: Katja Kodba/STA

Ob žalostni obletnici so bili v Predsedniško palačo povabljeni Ukrajinke in Ukrajinci, ki so našli zatočišče v Sloveniji. Dogodka se je udeležilo tudi 25 Ukrajincev iz Nastanitvenega centra Debeli rtič, ki so v Ankaranu našli svoj drugi dom, med njimi tudi otroci.

Na dogodek je bil povabljen tudi župan Gregor Strmčnik kot predstavnik lokalne skupnosti, ki je sprejela vojne pribežnike z odprtimi rokami in jih uspešno vključila v življenje v lokalni skupnosti. Ukrajinski otroci hodijo v šolo in vrtec v Ankaranu in so polno vključeni v lokalno dogajanje. S svojimi starši in sorodniki sodelujejo tudi pri organizaciji kulturnih dogodkov v lokalni skupnosti skupaj s prostovoljci in drugimi lokalnimi deležniki.

Dogodka se je udeležil tudi župan Gregor Strmčnik skupaj s 25 Ukrajinci z Nastanitvenega centra Debeli rtič. Foto: Nastanitveni center Debeli rtič


Delno povzeto po: Urad Predsednice Republike Slovenije: https://www.predsednica-slo.si/sl/objave/ob-obletnici-zacetka-vojne-v-ukrajini-nase-usode-ostajajo-povezane-slovenija-ostaja-zavezana-ukrajini/.