Pojdite na vsebino

Festival December v Ankaranu prinaša več kot 20 dogodkov za vse generacije

Prižig lučk 2022

Pred vrati je čas veselja, upanja in dobrodelnosti. Vse to združuje festival December v Ankaranu, ki se bo v petek, 1. decembra, začel s tradicionalnim prižigom prazničnih lučk in bo trajal vse do 7. januarja.

V ogrevanem in okrašenem prireditvenem šotoru v središču Ankarana se bo do konca leta zvrstilo več kot dvajset glasbenih in plesnih dogodkov ter predstav za otroke in odrasle. V decembru bo zaživelo tudi priljubljeno ankaransko drsališče, kjer bosta vstop in izposoja drsalk, kot vsa leta doslej, brezplačna.

Prireditveni šotor DVA 2023Prireditveni šotor je že skoraj povsem nared za petkovo odprtje festivala December v Ankaranu.

Festival December v Ankaranu 2023 bo svoja vrata odprl ta petek, 1. decembra, ob 18. uri s prižigom lučk, ki ga bodo otroci Vrtca Ankaran, Delfino Blu Ankaran, učenci Osnovne šole Ankaran in zborček Samoupravne skupnosti Italijanov Ankaran pospremili s petjem in recitacijami. Ob 20. uri bo sledil koncert zasedbe Gospel Lights

Festival bo ponudil pester nabor kulturnih in zabavnih vsebin za vse generacije. Za otroke smo pripravili glasbene in gledališke predstave v izvedbi Sklede smeha, Gledališča Bičikleta, Zavoda Enostavno prijatelji, Knjižnice Ankaran, skupine Katalena in Plesno-akrobatske skupine Flip, ki se ji bo pridružil tudi čisto pravi dedek Mraz. S Športnim društvom Ankaran se bomo odpravili na pohod z baklami. Na večeru zborovskega petja nam bodo praznični repertoar predstavili pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Ulka Ankaran. V ogrevanem in okrašenem šotoru nam bodo program pripravili tudi učenci OŠ Ankaran, otroci Vrtca Ankaran in otroci vrtca Delfino Blu Ankaran. 

 Petkovemu prižigu lučk že v soboto, 2. decembra, sledi koncert ene najbolj priljubljenih glasbenic ta hip, Masayah, v nedeljo pa bodo za plesni večer z glasbo v živo poskrbeli Soy Cubano, ki bodo prav v Ankaranu obeležili dvajsetletnico delovanja. To pa ne bo edina obletnica, ki jo bomo praznovali, saj 9. decembra, dan po koncertu Zmelkoow, sledi še večer obujanja spominov na enega najbolj priljubljenih plesnih klubov na Primorskem, diskoteko Raptus, ki jo je Ankarančan Srečko Dumanič odprl pred tremi desetletji. Nastopili bodo številni didžeji, ki jih poznamo še iz 90. let.  

Letošnji ankaranski praznični december seveda ne bo minil brez note dobrodelnosti, poleg dobrodelne prijateljske tekme v hokeju na ledu, v kateri se bodo pomerili primorski gasilci, v prireditveni šotor letos prvič prihaja Hladilnik toplega srca, s čimer se tudi v Ankaranu pridružujemo tradicionalni humanitarni akciji Radia Capris.

Do konca decembra bodo obiskovalci uživali tudi ob skladbah skupin Cantica Ladies, Help! A Beatles Tribute, Danilo Kocjančič Friends, raperjev Drilla in Hiljsona Mandele (HR) ter pevke Anike Horvat. V času šolskih počitnic bodo koncertni večer pripravili mladi kitaristi pod mentorstvom Leona Strnada, skupina 50/50 in vse bolj priljubljena najstniška zasedba Liquid Gasoline. Na predbožični večer se bomo zbrali na koncertu Eve Boto s spremljevalno zasedbo, leto pa bomo zaključili s silvestrskim koncertom primorske skupine Gedore in didžejem.

Čakata vas tudi veliko drsališče z brezplačnim vstopom in izposojo drsalk in gostinska ponudba, ki bosta na voljo vse do 7. januarja.

Podrobnejši opis festivalskega dogajanja najdete v programski knjižici December v Ankaranu 2023.

.