Pojdite na vsebino

Pojasnila glede oblikovanja članstva, konstituiranje organa in izvolitev predsednika nadzornega odbora Občine Ankaran

049985ankaranizzrakafoto-jaka-ivančič31052019
Ankaran (Foto: Jaka Ivančič)

Dogodki v povezavi s postopki konstituiranja Nadzornega odbora Občine Ankaran niso posledica samovoljnjega ravnanja župana, župan je sejo dne 6. 7. 2023 prekinil zaradi posvetovanja.

Na seji Nadzornega odbora dne 6. 7. 2023 sta samovoljno ravnala člana Nadzornega odbora, ki sta po tem, ko je župan v svojstvu predsedujočega, le to prekinil zaradi posvetovanja, izmed sebe že po prekinitvi, brez vednosti in sodelovanja tretjega člana Nadzornega odbora »izvolila« predsednico Nadzornega odbora, katere zakonitost imenovanja se zaradi takšnega »postopka« postavlja pod vprašaj.  

Ne drži, da župan Občine Ankaran onemogoča delo Nadzornega odbora. Drži pa, da član nadzornega odbora g. Tomaž Može solira in ne spoštuje predhodnega političnega dogovora med svetniškimi skupinami Vsi smo Ankaran, Radi imamo Ankaran in Gibanjem Svoboda, ki je predlagalo g. Možeta za člana Nadzornega odbora. Predlog za imenovanje g. Možeta za člana Nadzornega odbora je Gibanje Svoboda dalo kot del soglasno usklajenega razreza funkcij v Občini Ankaran, obravnavanega na seji Občinskega sveta dne 12. 12. 2022. Imenovane politične skupine so se izrecno dogovorile, da listi Radi imamo Ankaran v Nadzornem odboru pripada eno mesto in položaj predsednika Nadzornega odbora.  

Dogovor o sestavi, vodenju (položaj predsednika) in članstvu Nadzornega odbora občine Ankaran sta sklenila župan Gregor Strmčnik v imenu skupine Radi imamo Ankaran in občinski svetnik Aleksander Pahor kot predsednik svetniškega kluba Gibanje svoboda + Vsi smo Ankaran. Sklenjeni dogovor določa, da svetniškima skupinama GS+VSA v Nadzornem odboru OA pripada pravica predlagati kandidata/kandidatko za dva sedeža (66%), svetniški skupini RIA pa predlagati kandidata/kandidatko za en sedež (33%) z mandatom oz. položajem predsednika/predsednice Nadzornega odbora. Svetniška skupina Italijanske narodne skupnosti je pred tem izjavila, da nima interesa predlagati kandidata/kandidatko v Nadzorni odbor občine Ankaran.

Več v Sporočilu za javnost št. 112.