Pojdite na vsebino

Julij, mesec brez plastike

pexels-catherine-sheila-2409022-1
Julij je mesec brez plastike. Foto: Občina Ankaran

Na pobudo fundacije The Plastic Free July je julij mednarodni mesec brez plastike. Globalnemu gibanju se pridružujemo tudi občine slovenske Istre.

Cilj je spodbuditi vse, da ta mesec, še bolje vse leto, ne kupujejo ali ponujajo izdelkov, ki so izključno iz plastike, jo vsebujejo ali so oviti vanjo, ker so ti zelo obremenjujoči za okolje. Trgovce in gostince pa pozivamo, da se pridružijo kampanji. 

Največja težava je, da del odpadkov konča neposredno v naravi: na travnikih, cestah, v gozdovih, rekah in morjih, kar vpliva na zdravje vseh živih bitij in ne nazadnje povzroča škodo gospodarstvu. Med odpadki, ki ležijo na obalah, je največ plastičnih proizvodov za enkratno uporabo. Jedilni pribor, plastenke, cigaretni ogorki in vatirane palčke predstavljajo skoraj polovico vseh odpadkov v morju. Plastika v naravi razpada na mikrodelce, ki se z dežjem spirajo v podtalnico ali z rekami v morje. Med razpadanjem se izločajo strupene kemikalije, ki preidejo v našo hrano in pitno vodo. Od tod izvirajo tudi vse glasnejša svarila pred mikroplastiko.

Posledice današnjih navad, ko plastično embalažo enkrat uporabimo, nato pa zavržemo, je mogoče videti na obalah po vsem svetu . To so obenem vzroki, da je bilo v akcijskem načrtu EU za krožno gospodarstvo  ravnanje s plastiko opredeljeno kot ena izmed prednostnih nalog. Najboljša in najučinkovitejša rešitev pa je seveda preprečiti, da bi v oceane zašlo še več plastike.

1 oglas horizontalensplet

 

Medobčinska uprava Istre