Pojdite na vsebino

Pomembno je pobiranje pasjih iztrebkov

pasjiiztrebki
Foto: Medobčinska uprava Istre

Lepo vreme v naravo privabi številne ljudi in tudi lastnike psov, ki svoje ljubljenčke sprehajajo na toplem soncu. Posledično se pojavlja težava zaradi nepobranih pasjih iztrebkov, ki jih na javnih površinah za svojimi psi puščajo njihovi lastniki.

Znanstveniki v Belgiji so 18 mesecev proučevali strukturo zemlje na zaščitenih naravnih območjih in ugotovili, da nepobrani pasji iztrebki in pasji urin proizvedejo tolikšno količino dušika in fosforja, ki bi bila sicer nezakonita na kmetijskih površinah, to pa je tudi primerljivo stopnji onesnaženja, ki ju povzročata industrija in promet[1].

Mnogi sprehajalci psov po opažanjih raziskovalcev menijo, da iztrebki štirinožnih prijateljev niso škodljivi za okolje in da se bodo razgradili ter pognojili prst. Vendar ni tako, saj je večina ekosistemov naravno okolje z nizko vsebnostjo hranil in prekomerno gnojenje zmanjšuje biotsko raznovrstnost[2]. Prav tako se lahko prek pasjih iztrebkov prenašajo okužbe z raznimi bakterijami (npr. E. Colli) in paraziti (npr. pasje gliste). Ti so lahko še posebej nevarni za manjše otroke, ki se lahko okužijo ob igranju na prostem. Preko iztrebkov se v tla izločajo tudi ostanki zdravil, ki jih zaradi bolezni uživajo hišni ljubljenčki.

Glede na navedeno iztrebki živali, kot so psi in mačke, nimajo dobrega učinka na rast rastlin zaradi prevelike količine hranil kot tudi visoke vsebnosti patogenih bakterij. Takšno početje moti veliko ostalih sprehajalcev.

 Zato vljudno prosimo lastnike psov, da vestno pobirajo iztrebke za hišnimi ljubljenčki.

 Medobčinska uprava Istre