Pojdite na vsebino

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

bi8a3454
Foto: Jakob Bužan

V Kongresnem centru Adria Ankaran je 2. februarja potekala občinska slovesnost ob državnem kulturnem prazniku, posvečena stoti obletnici rojstva Karla Destovnika – Kajuha.

Dogodek je odprl šolski pevski zbor s Prešernovo Vrbo, ki so mu sledile uvodne besede učencev OŠV o pomenu Prešernovega ustvarjanja in o Kajuhovi kulturniški dejavnosti.

Foto: Jakob BužanFoto: Jakob Bužan

Zbrane je nagovorila podžupanja Barbara Švagelj, ki je v pozdravnem govoru slikovito izpostavila pomen in stanje kulture in jo povezala z vojno, ki je usodno pretrgala tudi Kajuhovo življenje.

Foto: Jakob Bužan

»…Zato je danes kultura brezdomka. Izgnali smo jo na rob družbe in sveta, pa tudi iz naših mislih in zavesti. Zato se v njih redi sebičnost in nekultura, ponekod pa je zraslo že sovraštvo. In zato imamo vojno. Brez kulture v srcih in glavah, te vojne in vseh drugih vojn ne bomo nikoli končali.«

Slavnostni govor je imela igralka Urška Taufer, ki je predstavila kratko, a plodno življenjsko pot Karla Destovnika – Kajuha, njegovo, kot se je izrazila »surovo, odraslo mladost«, ki jo je posvetil prihodnosti slovenskega naroda.

Foto: Jakob Bužan

»Mladi danes odraščajo kasneje, očitajo nam apatijo, nezainteresiranost. Pa vendar bo v tem tednu po vsej Sloveniji, v vsakem mestu, vasi, gledališču, potekala proslava ob kulturnem dnevu. In nas spominjala, da so živeli in umrli ljudje, tudi za nas. In nas opominjala, da nas od zveri loči le eno – kultura,» je Tauferjeva izpostavila.

Nekaj posebnega pa je bila plesno-recitacijska točka svobodne prepesnitve Prešernove Glose, ki so jo pripravili peto- in sedmošolci.

 Foto: Jakob Bužan

 Dogodek se je sklenil z glasbenim nastopom saksofonista Piera Puricha in tržaškega harmonikarja Aleksandra Ipavca.

Foto: Jakob Bužan

Fotogalerija