Pojdite na vsebino

Šola in občina združili moči: PEŠ KAŽIPOTI

20230630091253
Peš KAŽIPOTI - skupen projekt lokalne skupnosti in šolarjev OŠV Ankaran. Foto: Občina Ankaran

V okviru dneva Zdrave šole v Evropskem tednu mobilnosti, ki se zadnja leta redno izvaja tudi v Ankaranu, so učenci OŠ Ankaran septembra 2021 začel projekt PEŠ KAŽIPOTI.

Predstavitev ideje  

Učenci obeh zdaj že odhajajočih 9. razredov so pripravili predlog kažipotov med štirimi bolj obiskanimi točkami v kraju. Pri delu so se razdelili v 4 skupine, izmed katerih je ena načrtovala in risala različne logotipe in predlagala slogan, ostale tri pa so se podale na teren. Izbrani slogan je bil »Naredi nekaj zase in za naravo – pojdi peš«. Člani terenskih skupin, ki jih ni ustavilo niti deževno vreme, so za izhodiščno točko izbrali pločnik pred občinsko upravo. Pomagali so si z aplikacijo in štoparico ter se podali na pot proti Sv. Katarini, Valdoltri in knjižnici. Te točke so namreč ocenili za štiri bolj obiskane v Ankaranu. Izmerili so razdalje in čas hoje do teh pomembnih točk v občini. V šoli so nato določili dolžino povprečnega koraka in izmerjene razdalje pretvorili v korake. 

Učenci so predlagali, da se na štirih točkah postavijo kažipoti, ki označujejo čas hoje in število korakov do različnih točk ter da se doda tudi primerne logotipe. 

Od ideje do postavitve

Občina je ideji o peš kažipotih z zanimanjem prisluhnila in obljubila podporo ter tudi prevzela skrb za organizacijo in finančni del izvedbe končnih izdelkov. Šolarjem so pri izboru končne ideje podobe peš kažipotov pomagali zunanji oblikovalci, ki jih je z namenom strokovne podpore in sodelovanja zagotovila Občina Ankaran. Tako so učenci skupaj z mentorji in zunanjimi kreativci izvedli skupno delavnico, na kateri so razdelali in nadgradili prvotno idejo. Občina je tako tudi finančno podprla skupne delavnice, izdelavo in postavitev kažipotov.

Kažipoti kot trajna spodbuda gibanju  

Kažipoti so bili postavljeni konec junija, kar je še toliko bolj pomembno za sodelujoče učence, ki zapuščajo osnovno šolo. Medtem ko se oni podajajo novim izzivom naproti, v kraju ostaja njihova zapuščina, plod uspešnega sodelovanja z občino – kažipoti, ki bodo tudi v prihodnje spodbujali sokrajane, naj naredijo nekaj zase in za naravo. 

  image002 1Peš kažipoti so ideja ankaranskih šolarjev, ki jo je finančno in izvedbeno podprla lokalna skupnost. Foto: Občina Ankaran                                                                       

Iskrena hvala našim devetošolcem, da se že zavedajo pomena trajnosti. Verjamemo, da bomo s tako popotnico soustvarili lepši, predvsem pa bolj zeleno naravnan svet.

Aktivnost je del projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, ki jo sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor – Sklad za podnebne spremembe.

Martina Petrovčič & Občina Ankaran, Kabinet župana

logotipi