Pojdite na vsebino

Svečana inavguracija nove rektorice Univerze na Primorskem

Nova rektorica Univerze na Primorskem
Nova rektorica Univerze na Primorskem

V ponedeljek, 25. novembra 2019, je v dvorani Sv. Frančiška v Kopru potekala peta slovesna inavguracija nove rektorice Univerze na Primorskem.

S simbolično predajo rektorske insignije je dosedanji rektor prof. dr. Dragan Marušič po osemletnem vodenju visokošolske institucije predal tudi rektorske časti in dolžnosti prof. dr. Klavdiji Kutnar, ki je bila izvoljena 23. maja letos.

»Kot rektorica Univerze na Primorskem sprejemam rektorsko ovratnico, ki bo prehajala od rektorja do rektorja kot simbolna zaveza univerzi. S tem dejanjem se tudi obvezujem, da bom s svojim znanjem in izkušnjami, odgovornostjo in vestjo skrbela za kakovost, ustvarjalni preboj in ugled njenega izobraževalnega, znanstvenega in umetniškega dela.« S temi besedami je tako rektorica prof. dr. Klavdija Kutnar, ki so jo pri kandidaturi podprli senati UP Pedagoške fakultete, UP Fakultete za vede o zdravju, UP Fakultete za humanistiko, UP Fakultete za turistične študije Turistici in UP Famnita ter znanstvenemu svetu UP Inštituta Andrej Marušič, prevzela vodenje tretje javne univerze.

V nagovoru je predstavila svoje začetke delovanja na primorski univerzi, ki segajo v leto njene ustanovitve 2003. Pet let kasneje, leta 2008, je Kutnarjeva kot prva doktorirala na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Po enajstih letih delovanja na Univerzi na Primorskem je dodobra spoznala prednosti, ki jih ta akademska skupnost lahko izkoristi za nadaljnje uspešno povezovanje z najelitnejšimi izobraževalno-raziskovalnimi institucijami po svetu. Ob tem je dejala: »Program, s katerim sem se predstavila na volitvah, nikakor ni visokoleteč načrt, ki bi povzemal trenutne trende ostalih univerz ali bi si želel biti všečen mednarodnim kazalnikom. Vse točke programa bomo skupaj lahko izpolnili enostavno zato, ker smo kot univerza tega sposobni. Ker imamo zelo dobre podporne službe, izjemne raziskovalce in odlične pedagoge in seveda študente. In tudi zato, ker bomo kmalu polnoletni in je napočil čas, da si upamo več.«

Dosedanji rektor se je v svojem nagovoru zahvalil celotnemu univerzitetnemu prostoru v Sloveniji in po svetu in vsem, ki so mu bili v pomoč in oporo zadnjih osem let. Kot je dejal prof. dr. Dragan Marušič, »se v dveh dejavnostih človekovega uma in srca (ali znanosti in umetnosti, tako avtor), ki definirata in osmišljata univerzo, suče naše življenje s spletom vrtnic. Pogosto kot trnje zbode, a en sam pogled na en sam polni rdeči svet prekrije bolečino desetih zbodljajev«. Marušič je v svojem nagovoru spomnil tudi na prvi javno izraženi zapis želje in potrebe po ustanovitvi univerze v Istri, ki jo je izrazil v intervjuju s pokojnim Robertom Škrljem, tedaj novinarjem Primorskih novic. Pogovor je izšel v, tedaj še tedniku, 30. marca 1990.

Številni ugledni gostje so čestitali nekdanjemu rektorju in novi rektorici, med njimi državni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Štromajer, generalni direktor Direktorata za znanost MIZŠ, dr. Tomaž Boh, namestnik rektorja prestižne državne ruske univerze Lomonosov, Sergey Shakin,  veleposlanik hrvaške, Nj. Eksc. Boris Grigić, indijska atašejka Mamta Talwar,  vsi štirje župani obalnih občin Aleš Bržan, Gregor Strmčnik, Danilo Markočič in Đenio Zadković, rektorji in prorektorji slovenskih in tujih univerz, dekani in direktorji primorske, ljubljanske in mariborske univerze, nekdanja rektorja UP, prof. dr. Lucija Čok in prof. dr. Rado Bohinc, častni doktorji UP – dr. Livio Jakomin, Janez Pergar, Andrej Medved; častni senatorji prof. dr. Tomaž Pisanski, Vojko Čok, Vašo Pišot; direktor NAKVIS-a prof. dr. Franci Demšar, direktor ZRC SAZU dr. Oto Luthar ter direktor Slovenske znanstvene fundacije dr. Edvard Kobal, namestnik predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti akademik Robert Zorec, dr. Draško Veselinovič, direktor Primorske gospodarske zbornice Robert Rakar in drugi povabljeni.

vir: spletna stran Univerze na Primorskem