Pojdite na vsebino

V Ankaranu skupno 11 AED

pexels-photo-8942635.jpeg
AED lahko reši življenje. Foto: Pexels.com

Avtomatski eksterni defibrilator ali AED je namenjen nudenju pomoči v primeru nenadnega srčnega zastoja.

Ko v srčni mišici električni impulzi ne delujejo več ali ne delujejo pravilno, lahko pride do t. i. fibrilacije - šibkega trzanja srca. Srce preneha poganjati kri po telesu, celice ne prejmejo kisika in hranil, zato se začno kvariti in odmirati. V možganih ta proces poteka zelo hitro, zato možgani ne smejo ostati brez pretoka krvi. Z ustreznim električnim sunkom lahko povzročimo ponovno sprožanje ustreznih električnih impulzov in s tem ustreznega krčenja srčne mišice.

 Avtomatski eskterni defibrilator lahko s pomočjo električnega sunka ponovno požene srce in s tem tudi reši življenje. Aparat je enostaven in povsem varen ter ga ob sledenju navodilom lahko uporablja vsak. Aparat daje ob odprtju govorna navodila, kaj je treba storiti.

Defibrilator sam po sebi ne more rešiti življenja, je pa zelo koristen in priporočljiv dodatek pri temeljnih postopkih oživljanja. Pri osebi, ki se je zgrudila na tla, najprej preverimo, če diha, in sicer tako, da k njenemu obrazu prislonimo uho in lice, da slišimo, čutimo, z očmi pa gledamo, če se prsni koš dviguje. Če oseba diha, jo damo v položaj za nezavestnega. Če ne diha, takoj pokličemo pomoč na 112 in povemo, kdo kliče, kaj in kje ter kdaj se je zgodilo, koliko je poškodovanih in kakšno pomoč potrebujemo.

Takoj ko ugotovimo, da oseba ne diha, in smo poklicali pomoč, pričnemo s temeljnimi postopki oživljanja: 30 masaž - 2 vpiha. Zelo priporočljiva je uporaba avtomatskega zunanjega defibrilatorja. Če je le-ta na voljo v bližini, prosimo nekoga, da nam ga prinese. 

V Ankaranu je na voljo kar 11 AED aparatov, ki se nahajajo na različnih lokacijah od vojašnice do Lazareta. V času poletne sezone sta v Adrii dostopni še dve napravi (na plaži in v welness centru). Občina Ankaran obenem preučuje možne lokacije za namestitev dodatnih defibrilatorjev.

Zemljevid defibrilatorjev v Ankaranu si lahko ogledate na povezavi: https://rb.gy/xfmlz.


Fotogalerija