Pojdite na vsebino

Z besedo in glasbo za mir v Gazi

Branje za mir - december
Utrinek z decembrskega Branja za mir.

Po decembrskem srečanju, posvečenem branju za mir v Gazi, bo Medgeneracijsko središče Ankaran v četrtek, 18. januarja, vnovič prizorišče podobnega kulturnega dogodka, na katerem se bodo nastopajoči z besedo in glasbo zavzeli za mir v oblegani palestinski enklavi.

K besedi in glasbi za mir v Gazi vabijo Društvo upokojencev Ankaran, Kulturni klub Koper, Knjižnica Ankaran, KUD Faral Ankaran in Občina Ankaran. Na kulturni prireditvi, ki se bo v četrtek, 18. januarja, začela ob 18. uri, bodo nastopili filozof Boris Palčič, znanstvenica Vesna Mikolič, pesniki Marcello Potocco, Boris Pangerc in Edelman Jurinčič, pesnica Barbara Jurša in drugi gosti.

Ob vabilu na dogodek so organizatorji zapisali: »Iz Gaze poročajo o smrti več kot 6.000 otrok, kar postavlja pod vprašaj pravičnost in mednarodno odgovornost. Izrael uradno zavrača obtožbe, s čimer se porajajo dileme o vlogi držav in njihovem spoštovanju človekovih pravic. Na eni strani se razpravlja o tem, ali bi bili ti dogodki lahko označeni kot genocid nad palestinskimi otroki. Po drugi strani razmišljamo, kako naj mednarodna skupnost ukrepa v takih situacijah. Možnosti vključujejo priznanje Palestine kot samostojne države ali preučevanje obtožb proti Izraelu za vojne zločine. Ne glede na rešitev na formalni ravni lahko kot civilna družba prispevamo k večji ozaveščenosti in pozivamo k miru ter podpiramo humanitarne organizacije, ki pomagajo prizadetim. Vsak posameznik ima možnost prispevati k dialogu in razumevanju, ki sta ključna za reševanje konfliktov in gradnjo trajnega miru.«

Na večeru, ki so ga z enakim namenom v Medgeneracijskem središču Ankaran pripravili 15. decembra, pa so sodelovali Aurelio Juri, Maja Pišot Cvikl, Marino Kranjac, Franc Malečkar, Zoran Markuža, Alenka Pišot, Zorko Škvor, Jadran Pišot in Alenka Rižnar.