Pojdite na vsebino

Živahno praznovanje občinskega praznika

Gregor Ravnik in Steffy
Gregor Ravnik in Steffy, praznovanje občinskega praznika, 23. junij 2023

Občina Ankaran je občinski praznik, ki ga praznuje 21. junija – ob poletnem solsticiju in obletnici ustanovitve Krajinskega parka Debeli rtič, ključnem dosežku lokalne skupnosti – že drugo leto praznovala na Sv. Katarini. Ob tem je počastila tudi dan državnosti.

Osrednja proslava ob občinskem prazniku je potekala 23. junija. Na odru so nastopile vse generacije Ankarančanov. Uvodoma je ankaransko himno tokrat zapel Gregor Ravnik, ki se mu je ponosno pridružil pevski zbor ankaranske šole. Sledili so nastopi najmlajših vrtčevskih otrok, zborčka deklic Italijanske narodne skupnosti Ankaran in ankaranskega pevca Gregorja Ravnika, ki je nastopil s Steffy, ter ukrajinskih učenk osnovne šole Ankaran in srednješolca, ki so predstavili poezijo ukrajinskega pesnika Sergeja Žadana. Tradicionalno je nastopil tudi Mešani pevski zbor Ulka.

Občinski praznik 1 - G. Ravnik in OŠV zborček

Občinski praznik nastop vrtec

Občinski praznik nastop ita zborček

Občinski praznik - dramski krožek

Ukrajinski otroci

Kot slavnostni govorec je Ankarančanke in Ankarančane nagovoril prof. dr. Darko Darovec, ki je z Ankaranom povezan tudi po strokovni plati; raziskuje zgodovino Ankarana, je član programskega sveta pohodniškega vodnika Ankaranski polotok, ki ga je Občina izdala pred kratkim, in pripravlja tudi druge vsebine o Ankaranu. 

Darko Darovec 2

Zbrane je nagovoril tudi župan Gregor Strmčnik, ki je občane spomnil na nekatere vidnejše dosežke lokalne skupnosti zadnjih nekaj let in obljubil, da si bo še naprej prizadeval za ljudem, naravi in morju prijazno občino. Ob tem je prisotnim najavil, da bo jeseni izšla nova publikacija - monografija »Ankaran«, ki nastaja v tesnem sodelovanju s prof. dr. Darovcem.

Občinski praznik - zaključni govor župan

Občinski praznik - Ulka

Za dobro in sproščeno razpoloženje so poskrbeli skupina Ne Me Jugat in DJ Ožbej, nekaj parov je zaplesalo, otroci so se posladkali z domačim sladoledom, ki ob zaključku šole tekne še bolje, prijetno druženje pa se je nadaljevalo pod zvezdami še do zgodnjih jutranjih ur.

Gregor Ravnik in Steffy 2

Sv. Katarina je že drugo poletje dnevna soba Ankarana. Od letošnjega leta naprej pa je tudi tretje prizorišče tradicionalnega festivalskega dogajanja »Poletje v Ankaran«, katerega uvertura je prav proslava ob občinskem prazniku.

Dobrodošli/Vabljeni na »Poletje v Ankaranu«!