Pojdite na vsebino

Ali prepoved plastičnih vrečk deluje?

pexels-juan-pablo-serrano-arenas-1549528
Foto: Pexels.com

Plastične nosilne vrečke so ena izmed 10 najpogostejših smeti na plažah EU. Po podatkih Eurostata povprečen Evropejec na leto porabi 87 plastičnih nosilnih vrečk.

Med letoma 2018 in 2020 se je potrošnja lahkih plastičnih nosilnih vrečk (nakupovalnih vrečk) med državami članicami EU zmanjšala za 7,6 %. V Evropi je 18 držav prepovedalo plastične vrečke, 23 držav pa je uvedlo plačilo zanje.

Popolne prepovedi uporabe plastičnih vrečk poznajo po vsej Afriki in Aziji. Te države namreč uvažajo večino odpadkov razvitega sveta in se tako še bolj soočajo s posledicami slabega ravnanja s plastiko. Bangladeš je leta 2002 tako postal prva država, ki je prepovedala plastične vrečke. Globe in kazni za kršitelje so različne. V Keniji vas lahko proizvodnja vrečk, ki mašijo infrastrukturo in tako povzročajo poplave, privede do štirih let zapora ali globe v višini 36.000 evrov.

Poleg plastičnih vrečk številne države prepovedujejo druge vrste plastike za enkratno uporabo, tako kot EU, ki je na prepovedano listo uvrstila še jedilni pribor za enkratno uporabo, slamice, palčke za balone in kavne žličke.

Kdo porabi največ vrečk?

Manj vrečk od Slovencev po podatkih Eursostata porabijo Belgijci, Portugalci, Poljaki, v Avstriji, Luksemburgu, Nemčiji, Italiji in Franciji. Kot kažejo podatki, je Slovenec v povprečju leta 2018 porabil 79,9 vrečke, 2019 72,8 vrečke in leta 2020 73,7 vrečke. Poraba plastičnih vrečk je sicer največja v baltskih in nordijskih državah, razkrivajo podatki Eurostata. Latvija (284 vrečk na osebo na leto) in Litva (332) sta porabili veliko več plastičnih vrečk kot katera koli druga evropska država. To bi se lahko spremenilo, saj od leta 2025 latvijske trgovine ne bodo smele več deliti brezplačnih plastičnih vrečk. Letos bo podobna prepoved začela veljati v Litvi. Najmanjšo porabo imajo Portugalska (8), Belgija (17) in Poljska (23). Portugalska je vrečke prepovedala leta 2021, dve leti za Poljsko.

Kako uspešne so bile prepovedi plastičnih vrečk doslej?

Raziskave kažejo, da ukrepi delujejo. Glede na pregled obstoječih študij iz leta 2019 so davki na plastične vrečke povzročili 66-odstotno zmanjšanje uporabe na Danskem, več kot 90-odstotno na Irskem, med 74- in 90-odstotno v Južni Afriki, Belgiji, Hongkongu, Washingtonu, Združenem kraljestvu in na Portugalskem ter za okoli 50 odstotkov v Bocvani in na Kitajskem.

 

Prispevek je povzet po članku Ali prepoved plastičnih vrečk deluje?, objavljenem v Času za Zemljo dne 10. 4. 2023 (https://www.caszazemljo.si/trajnostno/ali-prepoved-plasticnih-vreck-deluje.html. 11. 4. 2023).