Pojdite na vsebino

Prvi koraki v smeri pobratenja občine Ankaran in Comune di Ancarano

17. novembra 2023 je potekalo prvo srečanje predstavnikov Občine Ankaran in italijanske občine Comune di Ancarano, ki sta se že aprila dogovorili za pobratenje. Predlog sklenitve sporazuma o pobratenju je bil soglasno sprejet na aprilski seji Občinskega sveta Občine Ankaran.

Pobratenje Ankaran in Comune di Ancarano

Prvo srečanje je potekalo prek video konference in je bilo spoznavne narave. Udeležili so se ga župan Gregor Strmčnik ter obe podžupanji Občine Ankaran, Barbara Švagelj in mag. Martina Angelini. S strani Comune di Ancarano pa sta se sestanka udeležila župan Pietrangelo Panichi, odvetnik Alfredo Antonini ter gospod Stefano Pilotto, ki sta pomagala pri začetku vzpostavljanja tega projekta. 

Uvodoma sta oba župana pozdravila prisotne in izrazila zadovoljstvo nad pripravami na začetek projekta. V nadaljevanju so se prisotni dogovorili o nosilcih projekta s strani obeh občin kot tudi sprejeli dogovor, da se do naslednjega srečanja pripravi načrt dela, ki ga bosta občini nato uskladili. Sestanek je potekal v prijetnem in sproščenem vzdušju. 

S tem se začenja pregled potrebne dokumentacije in priprava načrta za sklenitev in izvedbo prvega pobratenja Občine Ankaran. 

Aprila letos je bil na seji Občinskega sveta Občine Ankaran sprejet predlog o pobratenju Občine Ankaran z istoimensko občino v Italiji, ki leži v pokrajini Teramo. Pobuda je prispela s strani župana Comune di Ancarano, Občina Ankaran pa je pobudo sprejela z naklonjenostjo. Občini si delita ime, pa tudi nekaj podobnosti v velikosti, družbenih značilnostih in pozornost do naravnih danosti. Sodelovanje bo prineslo možnost izmenjave izkušenj, informacij in dobrih praks ter bi imelo promocijski učinek v odnosu do kulturnih in družbenih vsebin (generacijsko povezovanje v okviru šol in starejših občanov), športa, in naravnih danosti obeh krajev.