Pojdite na vsebino

Škodljivih, lažnivih, zlonamernih objav in blatenj Občina Ankaran ne bo več tolerirala

V zadnjem obdobju je Občina Ankaran na družbenem omrežju Facebook pogosta tarča zlonamernih napadov, uperjenih na vodstvo in delovanje občine. Objave že nekaj časa skušajo okrniti ugled Občine Ankaran in občinske uprave, predvsem pa je to velika škoda za lokalno skupnost Ankarana.

V zadnjem obdobju se napadi stopnjujejo in so prešli v intenziven napad tudi na zaposlene, ki svoje delo opravljajo korektno, zanesljivo in predano. Občina Ankaran ostro obsoja neprimerne in nesprejemljive objave. Škodljivih, lažnivih in zlonamernih objav, blatenj in natolcevanj ne bo več tolerirala, kar je bilo izpostavljeno na današnji novinarski konferenci v Ankaranu. 

Novinarska konferenca OA 12-10-2023Novinarska konferenca Občine Ankaran, 12. oktober 2023 (Foto: Občina Ankaran)

Številne negativne objave, ki so večinoma laži, natolcevanja, zavajanja in posredno spodkopavanje dela občinske uprave, imajo za cilj ovirati redno delo Občine Ankaran, diskreditirati vodstvo občine in občinsko upravo, širiti negativne informacije in laži, zbujati slabo voljo pri občanih, ustvarjati lažen vtis nedelovanja in nezainteresiranosti občinske uprave, vzpostavljati razdor in konflikte v lokalni skupnosti itd. S tem se ustvarja okolje in pogoje za oblikovanje slabih in razdiralnih politik. Taka početja pridejo na vrsto takrat, ko za konstruktivno, argumentirano, vključujočo in razvojno naravnano politiko umanjka znanja, sposobnosti in poguma.

Občina Ankaran ne odgovarja na subjektivne komentarje, ki jih posamezniki in anonimne osebe zapišejo na številnih profilih družbenih omrežij. Kot subjekt javne uprave, odgovorna in kultivirana lokalna skupnost, odgovarja na vprašanja občanov ali zainteresirane javnosti, ki so neposredna in spoštljiva, podpisana s polnim imenom ter naslovljena na Občino Ankaran prek uradnih občinskih komunikacijskih kanalov. 

Občina vsa leta neguje odnose z občani, in sicer tako, da jih vabi k soodločanju prek številnih delavnic, predstavitev projektov in novosti, vsakoletnih pozivov k oddaji pobud za participativni proračun, sprotni oddaji pobud za izboljšanje kakovosti življenja v kraju itd. Pri tem poseben posluh namenja starejšim, mladim in ranljivim skupinam. Pri pripravi krovnega akta lokalne skupnosti, Občinskega prostorskega načrta, je bila Občina Ankaran med drugim pohvaljena za izrazito vključujoč odnos in nagrajena s prvo nagrado Zlati svinčnik za visoko raven zasledovanja načel trajnosti. V letu 2023 je bila Občina Ankaran nagrajena s prvo nagrado Zlati kamen za razvojno najbolj prodorno občino. Občina ima jasno začrtano razvojno pot, pred seboj ima še veliko projektov, zato tovrstnih napadov, ki so že zdavnaj prekoračili mejo kritike, ne sprejema in je ne bo več dopuščala.

Zlonamerne objave se v zadnjem času stopnjujejo; prešle so v intenziven napad tudi na zaposlene, ki svoje delo opravljajo korektno, zanesljivo in predano. Tega pa Občina Ankaran ne bo dopustila, saj je spoštovanje pravic zaposlenih in njihova zaščita ključna dolžnost vodstva. 

Očitke, s katerimi se Občina Ankaran sooča v zadnjem obdobju, je na današnji novinarski konferenci predstavila podžupanja Barbara Švagelj. Župan Gregor Strmčnik je povedal, da obžaluje, da se v Ankaranu soočamo z lažnivimi obtožbami, neresnicami in sovražnim govorom, blatenjem, ki so bili v zadnjem obdobju sproženi tudi zoper zaposlene v občinski upravi, kar je nesprejemljivo. Zato bo Občina Ankaran z vsemi pravnimi sredstvi zaščitila na eni strani ugled Občine in na drugi strani dostojanstvo in pravice zaposlenih. Opravičil se je zaposlenim, da so po krivici postali žrtev brutalnih napadov in se jim zahvalil za razumevanje, da ob korektnem in predanem delu prenašajo še neprimerne zbadljivke in žaljivke ter obljubil, da bo Občina zoper vse, ki so si z lažnivimi obtožbami dovolili tovrstne napade, sprožila vse ustrezne postopke. Istočasno se je zahvalil tudi medijem, ki spremljajo zadeve in o njih korektno poročajo. Posebej je poudaril pomen polja resnice nasproti lažem in pomen polja kulturnega dialoga nasproti nekulturnemu, sovražnemu, lažnivemu govoru. Kajti le profesionalni mediji lahko omogočijo, da resnica nadvlada laž in da kulturni govor prepreči nadvlado sovražnemu govoru. 

TK 12.10.2023 izjava županObčina Ankaran bo z vsemi pravnimi sredstvi zaščitila na eni strani ugled Občine in na drugi strani dostojanstvo in pravice zaposlenih. (Foto: Občina Ankaran) 

Ob tem je župan Strmčnik ostro zanikal navedbe, ki se pojavljajo tako iz vrst opozicije kot tudi prek družabnih medijev predmetnega profila: »Ni res, da je bilo vloženo preko 80 tožb na občinski prostorski načrt, da bo občina bankrotirala, da je župan predložil nezakonit proračun, da podžupanja vodi občinske lokale, da župan ovira delo nadzornega odbora, da občinskemu svetu ne posredujemo podatkov za odločanje. Kot tudi ni res, da ne vključujemo mnenj in pobud, temveč je ravno obratno, smo najbolj vključujoča družba in pobude vključujemo v lokalne organe odločanja. Ni res, da je Ankaran zanemarjen in neurejen, da bo na Lazaretu odpad, da zaposleni na občinski upravi lenarijo in ne delajo, predvsem pa ni res, da so med nami narkomani. Vseh teh laži ne producira zgolj en portal, temveč vsi tisti, ki svojih političnih ciljev niso dosegli na volitvah ter jih s takimi, podlimi dejanji skušajo uveljaviti na alternativen način. Vendar njihovo početje ni v škodo zgolj vodstvu Občine, škodljivo je predvsem v skupnosti Ankarana, ki je v slovenskem prostoru dokazano prepoznana kot prijetna lokalna skupnost, a se v zadnjem času o njem širijo govorice, da je vse narobe. Kar ni res.«