Pojdite na vsebino

Spoznajmo nočne metulje v Krajinskem parku Debeli rtič

Nočni metulji
Hrastov veščec (Marumba quercus)

V sredo, 14. februarja, ob 17.30 vabljeni v Medgeneracijsko središče Ankaran na predavanje o življenju in značilnostih nočnih metuljev v Krajinskem parku Debeli rtič.

Nočni metulji vabilo


V izjemni svet nočnih metuljev nas bo popeljal razstavljavec in raziskovalec Bojan Zadravec iz Zavoda za gozdove Slovenije, ki je v lanskem letu na območju Krajinskega parka Debeli rtič izvedel popis nočnih metuljev. Popisal je kar 287 različnih vrst.

Metulji so v naravi pomemben indikator, kar pomeni, da njihova prisotnost lahko veliko pove o stanju določenega ekosistema. V okolju imajo pomembno vlogo pri opraševanju rastlin in so tudi hrana drugim živalim. V Sloveniji živi približno 3400 vrst metuljev, velika večina je nočnih.

Dogodek bo potekal v sklopu praznovanja 100-letnice obstoja slovenskega naravovarstva, ki se je v Sloveniji začelo leta 1924 z ustanovitvijo Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka. Obeleževanje 100-letnice, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar, zaznamuje slogan Varstvo je obstoj. Gre za opozorilo, da je obstoj naravnih (in kulturnih) vrednot oziroma njihovo ohranjanje za naslednje rodove možno le z varovanjem. Pri tem je (še danes) pomembno lovljenje ravnotežja med ohranjanjem, varovanjem in tradicijo, razvojem, med domačini in obiskovalci.