Pojdite na vsebino

Tudi v šahu velja fair play

Šah Adria otvoritev 1
Prvo potezo je simbolično potegnil župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik.

V Ankaranu ta teden gostuje več kot 180 talentiranih mladih šahistk in šahistov. V Kongresnem centru Adria se je včeraj namreč začelo 31. mladinsko državno prvenstvo v standardnem šahu, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Občine Ankaran.


Prvo potezo na šahovnici sta na včerajšnji otvoritveni slovesnosti simbolično skupaj potegnila župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik ter direktor prvenstva in obenem predsednik Šahovskega društva Ptuj, ki je poskrbelo za organizacijo tekmovanja, Danilo Polajžer. Župan Strmčnik je ob tem nagovoril mlade tekmovalke in tekmovalce in jih pozval k športni borbi. Tako na šahovnici kot v življenju naj veljata fair play in spoštovanje nasprotnika, je poudaril.

Šah Adria otvoritev 5Državnega prvenstva v standardnem šahu se udeležuje več kot 180 mladih talentiranih šahistk in šahistov. 

31. posamičnega državnega prvenstva v standardnem šahu za mlade se udeležuje več kot 180 tekmovalcev iz 32 slovenskih klubov in društev. Od včeraj se na šahovnicah v igralnem prostoru v Kongresnem centru Adria soočajo starejši udeleženci (v kategorijah do 14, 16 in 18 let), medtem ko bodo mlajši (v kategorijah do 8, 10 in 12 let) začeli tekmovati jutri. Prvenstvo se bo sklenilo v petek z zaključno slovesnostjo ob 20. uri. Ponedeljkova otvoritev je postregla s prijetnim nastopom Obalnega komornega orkestra in s predvajanjem filma, ki je preko šaha povezal Ptuj in Ankaran. Po besedah organizatorjev se tudi na sklepni prireditvi obeta zanimiv program, ki prinaša tudi presenečenje v povsem ptujskem slogu.

Šah Adria otvoritev 7Otvoritveno slovesnost je s svojim nastopom pospremil tudi Obalni komorni orkester.

Šah Adria otvoritev 6Mlade šahiste takole z razstavne stene spremljajo tudi trije najboljši - Bruno Parma, Laura Unuk in Luka Leniču.

Najboljšima dvema tekmovalkama oziroma tekmovalcema iz vsake izmed starejših kategorij se obeta možnost nastopa na evropskem ali svetovnem šahovskem prvenstvu. Po tej poti so do šahovskega olimpa stopali tudi trije najboljši slovenski šahisti - Bruno Parma, Laura Unuk in Luka Lenič.

Prizorišče v Kongresnem centru Adria bo v znamenju šaha tudi v soboto, ko bo sledilo še mladinsko državno prvenstvo v pospešenem šahu, na katerem je pričakovati še večjo udeležbo kot v prvenstvu v standardnem šahu.

Šah Adria otvoritev 2Najboljšim z državnega mladinskega prvenstva se obeta možnost nastopa na evropskem ali svetovnem šahovskem prvenstvu.


Foto: Luka Rifelj