Pojdite na vsebino

Vsako sekundo v odlagališčih pristane za tovornjak zavrženega tekstila

Tekstilna industrija je za naftno industrijo druga največja onesnaževalka okolja. Prebivalci Slovenije naj bi glede na ocene o količini zavrženih oblačil celo presegali evropsko povprečje. Prisegamo pa tudi na poceni in manj kakovostna oblačila, ki pogosto sploh niso primerna za ponovno uporabo.

V evropski agenciji za okolje ugotavljajo, da se je količina oblačil, ki jih v enem letu kupi povprečen prebivalec EU, v zadnjih desetletjih zvišala za 40 odstotkov. K temu je prispeval strm padec cen oblačil, kar je skrajšalo njihovo življenjsko dobo. Potrošniki tako kupujemo več oblačil, ki so pogosto slabše kakovosti, obenem pa jih prej zavržemo. Svetovna tekstilna in oblačilna industrija trenutno ustvari 92 milijonov ton tekstilnih odpadkov na leto, kar pomeni, da vsako sekundo v odlagališčih ali sežigalnicah pristane za en tovornjak zavrženega tekstila.

Oblačila 1Potrošniki kupujemo vse več oblačil, ki so pogosto slabše kakovosti. (Foto: Pixabay)


Niso vsa rabljena oblačila za v smeti, zato ste vljudno vabljeni, da preizkusite katero od prijaznih alternativ.

Doniranje

Podarjanje dobro ohranjenih starih oblačil dobrodelnim ustanovam je odlična možnost recikliranja oblačil. Te institucije bodo vaša rabljena oblačila podarile naprej in tako lahko pomagate tistim, ki potrebujejo pomoč ter zmanjšate količino odpadkov. Tudi zavetišča za živali pogosto sprejmejo stare brisače, odeje in rjuhe, ki jih uporabijo za ležišča ali nego živali.

Prodaja

Tako lahko na hitro zaslužite. Na spletu najdete namreč veliko strani, kjer lahko obleke prodate. Čedalje bolj priljubljene so tudi izmenjevalnice. Pobrskajte po medmrežju in hitro boste našli kakšno.

Recikliranje tekstila

Oblačila ne sodijo v koš za smeti, saj jih je mogoče reciklirati na druge načine. Centri za recikliranje tekstila sprejemajo in razvrščajo oblačila, ki niso dovolj dobra za doniranje, izmenjavo ali prodajo. Če želite izvedeti, kje reciklirati oblačila na svojem območju, se obrnite na lokalno komunalno podjetje.

Tekstil reciklažaZ reciklažo lahko odsluženemu kosu oblačila vdahnemo novo življenje. (Foto: Pexels)

Kompostiranje

Verjeli ali ne, oblačila in druge vrste tekstil so odličen material za kompostiranje. Poiščite predmete iz naravnih vlaken: čiste volne, bombaža, svile ali platna, ki so prestari ali poškodovani, in jih razrežite na majhne koščke, da pospešite postopek kompostiranja. Pred dodajanjem materiala na svoj kompostni kup z njih odstranite plastične gumbe, kovinske zadrge ali madeže, kot sta motorno olje in barva.

Ponovna uporaba

Morda je vaše oblačilo videlo boljše dni, vendar ima lahko v vašem domu drugo življenje. Najljubša obrabljena srajca ali pulover lahko postaneta prevleka za vzglavnik ali pa stare odeje in rjuhe iz flanela spremenite v ležišče za hišne ljubljenčke. Poškodovane majice in brisače uporabite kot krpe za brisanje prahu ali čiščenje. Trakovi iz bombažnih majic se čudovito obnesejo tudi kot vrvice za pritrjevanje zelenjave na vrtu.

 

Vir: Splet 

Medobčinska uprava Istre